Szerző Téma: Omega - Oratorium Adventi koncertek  (Megtekintve 365 alkalommal)

Leírás: Dvd[4.13Gb]Data Prémium,Downace

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető Speed

  • Nem Vagyok Tökéletes' És Ezen Nem Sokat Dolgoztam!
  • Red Speeder One
  • Road Spirit
  • *
  • Hozzászólások: 11923
  • Megköszönte: 6186 Alkalommal
  • Alapitó
    • live-speed
Omega - Oratorium Adventi koncertek
« Dátum: 2016. Január 05. - 18:57:51 »
Omega - Oratorium Adventi koncertek


Ország: Magyarország
Műfaj: Progresszív / pszichedelikus / space rock
Időtartam: 1:04:52
Év: 2014
2013. augusztusától hazánk és a környező országok legszebb templomaiban tartott formabontó koncertturnét az Omega. Szimfonikus zenekarokkal és vegyeskórussal kiegészülve, új hangszerelésben adta elő klasszikussá vált dalait. Noha az Oratórium látszólag a rockzenétől távoli műfaj, a szerzők az eredeti daloknak a szokásost messze meghaladó új értelmezést adtak, megtartva a rockzenei elemeket.

A dalok új hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével a szándék arra irányult, hogy az Omega életműve új műfaji dimenziókban élhessen tovább. A koncepció olyan jól sikerült, hogy felejthetetlen hangulatú előadások születtek, amiket mindenképp meg kellett örökíteni. A legalkalmasabbnak erre a szegedi és a debreceni adventi koncertek bizonyultak.

Különleges ajándékként a koncertek anyaga DVD-n is a gyűjtők birtokába kerül a kiadvánnyal. A koncertalbum elegáns, háromszárnyú, oltár-formátumú digipak csomagolásban került kiadásra.

A transcendens, vallási témák köré szerveződött, templomi előadásokra szánt Omega Oratórium anyagát Liszt Ferenc - Les Préludes (Előjátékok) című szimfonikus költeménye foglalja keretbe.

A közismert Omega slágerek ezúttal vegyeskórus + szimfónikus + rockzenekari összetétellel, napjainknak megfelelő hangzással, új köntösben kerülnek bemutatásra, miközben az eredeti hanglemezeken szereplő felvételekkel összevetve izgalmas zenei utazásra invitál.

Az Omega Oratórium ötlete egy váratlan megkeresésnek köszönhető. A bátaszéki katolikus templom tornya életveszélyessé vált.Bontáskor találtak rá egy régi zsindely darabra, melyre a templom építésekor az egyik korabeli adományozó nevét írták rá. A bevésett Kóbor név a mai Omega-frontember, Kóbor János egyik felmenőjét örökítette meg az utókorszámára. Ekkor született meg az elhatározás egy jótékonysági koncert megrendezésére. Egy ilyen jótékonysági koncert stílusosan a templomban kell, hogy megszólaljon, lehetőleg olyan repertoárral és előadási móddal, amely egy hagyományos rock koncerttel szemben kellően igazodik a helyhez és annak szelleméhez. Így adódott az oratórium, mint forma a trilógia lezárásához.

Különös nyomatékot és lendületet adott az alkotáshoz a moszkvai egyházi kitüntetés 2013 májusában. Kóbor János a Nagykereszt Érdemrendet vehette át, míg az Omega együttes tagjai: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Mihály Tamás és Molnár György a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesült.

Noha a trilógiát alkotó Szimfónia, Rapszódia és Oratórium látszólag a rockzenétől távoli műfajok, a szerzők az eredeti daloknak a szokásost messze meghaladó új értelmezést adtak, megtartva a rockzenei elemeket. Az új kontextusok nem öncélúak. A dalok új hangszerelésével, klasszikus zenei formákba öntésével a szándéka arra irányult, hogy az Omega együttes általlétrehozott életmű újabb zenei dimenziókban éljen tovább.

Trunkos András, az Omega Oratórium producere és menedzsere így vélekedik:

„Az Omega Oratóriumot lehet egy zenei kirándulásnak is tekinteni, de merem remélni, hogy kellő bölcsességgel csak jóval később tudják majd megítélni. Az Oratóriumban a közönségnem csak énekelni fog, hanem helyenként sírni is. Mert szép lesz! A szövegvilágot egészen bizsergető érzés együtt hallani, ez egy nagy hazatérése lesz sok dalnak. Olyannak is, amit ezerszer hallottunk és olyannak is, amit élőben még soha. Annak idején elképzelt az ember valamit, sokszor talán egy vallással átitatott, ha úgy tetszik transzcendens világba helyezve a mondanivalót. Ha belegondolunk, ott vannak a szövegekben is a Biblia jelképei, szimbólumai,amelyek a legjobban közvetítenek üzeneteket. Lehet-e jobb és őszintébb díszletet találni mindehhez, mint egy gyönyörű templom, oszlopcsarnokkal, fényekkel, óriási belmagassággal, oltárral, orgonával, de talán ami a legfontosabb, kíváncsi, nyitott szemekkel körülvéve. Az Omega Oratórium meg fogja érinteni az embereket.”

Az Omega Oratórium - Adventi koncertek kiadványon az Omega öt tagjából hárman szerepelnek. A felvételen Kóbor János, Debreczeni Ferenc és Benkő László mellett Szekeres Tamás gitáros, Gömöry Zsolt billentyűs és Szöllössy Kati basszusgitáros játéka hallható. Őket egészíti ki a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Vaszy Viktor Kórus, valamint az Óbudai Danubia Zenekar és a Kodály Kórus Debrecen.

Mihály Tamás basszusgitáros, Molnár György gitáros, valamint az egykori billentyűs Presser Gábor ugyan a felvételeken nem működtek közre, de szerzőként mindhárman jelen vannak.

Zene: Benkő László, Debreczeni Ferenc, Kóbor János, Mihály Tamás, Molnár György, Presser Gábor, Liszt Ferenc

Szöveg: Adamis Anna, Bródy János, Sülyi Péter, Trunkos András, Várszegi Gábor

Nagyzenekari hangszerelés: Gömöry Zsolt, Turcsán András

Producer: Kóbor János, Trunkos András

Közreműködtek:

Benkő László – billentyűs hangszerek
Debreczeni Ferenc – dob és ütőhangszerek
Gömöry Zsolt – billentyűs hangszerek
Kóbor János – ének, vokál, gitár
Szekeres Tamás – gitár
Szöllössy Kati – basszusgitár

Óbudai Danubia Zenekar (Debrecen)
Kodály Kórus (Debrecen)

Szegedi Szimfonikus Zenekar (Szeged)
Vaszy Viktor Kórus (Szeged)

CD:

1a. Les Preludes – Nyitány
1b. Hajnal a város felett
2. Egy életre szól
3. Boldog angyalok
4. Az éjszakai országúton
5. Ne legyen
6. Ballada a fegyverkovács fiáról
7. Álmod őrzi egy kép
8. Én elmegyek
9. Megszentelt világ
10. Szállj le hozzánk angyal (Ördögi cirkusz)
11. Koncert a Mennyben
12. Egy új nap a Teremtésben
13a. Az égben lebegők csarnoka
13b. Les Preludes – Finálé

DVD:

1a. Les Preludes – Nyitány
1b. Hajnal a város felett
2. Egy életre szól
3. Boldog angyalok
4. Az éjszakai országúton
5. Ne legyen
6. Ballada a fegyverkovács fiáról
7. Álmod őrzi egy kép
8. Én elmegyek
9. Megszentelt világ
10. Szállj le hozzánk angyal (Ördögi cirkusz)
11. Koncert a Mennyben
12. Egy új nap a Teremtésben
13a. Az égben lebegők csarnoka
13b. Les Preludes – FináléTitle:
Size: 4.13 Gb ( 4 328 312 KBytes ) - DVD-5
Enabled regions: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

VTS_01 :
  Play Length: 01:04:52
  Video: PAL 16:9 (720x576) VBR, Auto Pan&Scan, Auto Letterboxed
  Audio:
      Not specified (LinearPCM, 2 ch)

Menu Video:
      PAL 16:9 (720x576) VBR
      Auto Pan&Scan
Menu Subtitles:
      Not specified
Menu  Language Unit :
      Root Menu
      Chapter (PTT) Menu
 :ls le1:
Kód:
Only registered users can see contents. Kérjük kattintson ide Regisztrálj Vagy Jelenkez Be.
« Utoljára szerkesztve: 2016. április 30. - 10:29:15 írta Speed »
GY.I.Klive-Speed SzabályzatSegítség a Letöltéshez
Moderátorokat keresünk! Ha van minden nap egy kis időd és kedved akkor jelentkezz! De kérünk benneteket csak akkor ha tényleg tudtok időt szánni a fórumra,és előny ha aktív vagy!
Felhasználók akik megköszönték a hozzászólást: dimrus