Szerző Téma: Halhatatlan Magyar Sportolók  (Megtekintve 1906 alkalommal)

Leírás: Hazai, nemzetközi

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Halhatatlan Magyar Sportolók
« Dátum: 2012. Március 23. - 23:59:31 »
Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

Gyulai Zsoltot és Kamuti Jenőt beiktatták a halhatatlan sportolók közé
MTI|2012. 03. 23., 21:44|Utolsó módosítás: 2012. 03. 23., 21:45|

Gyulay Zsoltot, valamint Kamuti Jenőt hivatalosan is beiktatta tagjai közé pénteken este a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete.


A kajakosként kétszeres olimpiai- és hatszoros világbajnok Gyulay, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke, valamint a tőrvívásban kétszeres ötkarikás ezüstérmes Kamuti, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Magyar Vívószövetség szakmai alelnöke a többi tag döntése alapján került be a 21 fős elit társaságba, az Albert Flórián és Polyák Imre halálával megüresedett két helyre.

Kamuti Jenő egy régi francia akadémiai szokást is "magával hozott", nevezetesen azt, hogy az új tagok a beiktatásuk alkalmával megemlékeznek azokról, akiknek a helyére lépnek. Személyes emlékei felidézésével ezúttal ő méltatta az elmúlt időszakban elhunyt két kiváló sportolót.

Kamuti és Gyulay egyformán tagja a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének.


Az egyesület alapításának húszéves évfordulója alkalmából megtartott jubileumi közgyűlésen példaértékű életútja elismeréseként Gerevich Aladár emlékérmet vehetett át Gyarmati Andrea olimpiai ezüstérmes úszó.

Az ünnepségen Kárpáti György, a Halhatatlanok Egyesületének elnöke azzal indokolta Gyarmati elismerését, hogy sportpályafutása befejeztével gyermekorvosként is megállta a helyét.

Ugyancsak életműdíjban részesült a Fábián házaspár. Mivel Fábián László, az ötkarikás aranyérmes kajakos kórházi kezelésre szorul, felesége, az olimpiai ezüstérmes Rozsnyói Katalin pedig tanítványaival sevillai edzőtáborozáson vesz részt, az elismerést lányuk, Mónika vette át. A Fábián házaspár sportolói és edzői sikereit a kilencszeres világbajnok kenus, a szintén halhatatlan Wichmann Tamás méltatta.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Január 24. - 00:31:12 írta wade51 »

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #1 Dátum: 2012. Május 23. - 09:00:32 »
Halhatatlanok Csarnoka, Oklahoma

Magyar Zoltán bekerült a Halhatatlanok Csarnokába
MTI|2012. 05. 22., 22:34|Utolsó módosítás: 2012. 05. 22., 22:40|

Hivatalosan is tagja lett a tornasport legendás alakjait felvonultató Halhatatlanok Csarnokának a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke.

Ő az első magyar férfi tagja a sportági Hall of Fame-nek, korábban az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes, valamint az egyszeres aranyérmes Ónodi Henrietta személyében két női tornászt választottak be.


A magyar szövetség kedd esti tájékoztatása szerint az Oklahoma Cityben rendezett ceremónián Magyar Zoltánról egy korábban küldött fotója alapján mellképet készítettek, és azt állítottak ki. Ünnepi beszédét követően emlékplakettet és arany pecsétgyűrűt is kapott. A róla készült festmény az oklahomai Petroleum Múzeumban lesz látható, itt található a Hall of Fame is, amelyet évente több százezer látogató néz meg.

"Óriási megtiszteltetés számomra, hogy bekerültem a Halhatatlanok Csarnokába, fantasztikus legendák közé. Nagy felhajtás volt, a televízió is végig adta beválasztásunkat. Itt volt az amerikai tornasport színe-java és a nemzetközi szövetség képviselői is. Nagyon meglepett, hogy végül is nem kéz- vagy láblenyomatot kellett adnunk, hanem festményt készítettek rólunk, és az került kiállításra. Most már legalább értem, miért kellett többször, többféle képet küldenem magamról" - mondta Magyar Zoltán.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #2 Dátum: 2014. Január 24. - 00:29:35 »
Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

Polgár Judit is a Halhatatlan Magyarok között
MTI / 2014.01.23. Frissítve: 2014.01.23 20:12

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete csütörtöki közgyűlésén tagjai közé választotta a sakkozó Polgár Juditot.„Számomra elég érdekes a halhatatlan kifejezés, ugyanis a sakkhoz kötődik – nyilatkozott az MTI-nek Polgár Judit. – Ebben a sportágban vannak halhatatlan játszmák, és én kisgyerekként arról álmodoztam, hogy de jó lenne egyszer ilyet játszani. Úgy érzem, elmondhatom, hogy nekem is voltak jelentős partijaim."

Hozzátette: nagy elismerés és nagy öröm számára, hogy bekerült a halhatatlanok közé.

„A társak közül vannak, akiket személyesen ismerek, például Wichmann Tamást, aki már részt vett a sakkfesztiválunkon is vagy Darnyi Tamást, akivel régen egy klubban, az OTP Sport Plusz SE-ben versenyeztünk, sőt közös reklámfilmben is szerepeltünk" – mondta Polgár Judit.

Kárpáti György, az egyesület elnöke köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy több mint két évtizede működik a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete, amely azokat a sportolókat tömöríti, akik a legtöbb dicsőséget szerezték az országnak az olimpiákon, illetve világ- és Európa-bajnokságokon. Hozzátette: az alapszabály értelmében a társaságnak 21 tagja lehet, és a tavaly elhunyt Gyarmati Dezső helyére a közgyűlésen megjelent 11 tag egyhangú szavazással választotta Polgár Juditot.

A kitűnő sakkozó pályafutását Kállai Gábor nemzetközi nagymester méltatta.
Kiemelte, hogy ő az első, akit aktív sportolóként választottak be az egyesületbe, és egyben az első olyan tag, aki nem klasszikus értelemben vett olimpiai sportág képviselője, ugyanakkor ő is olimpiai bajnok, ugyanis sakkolimpián lett aranyérmes. Kállai Gábor felidézte, hogy Polgár Judit első nemzetközi sikerét mindössze kilencévesen aratta, amikor New Yorkban csupán egy partija végződött döntetlennel, a többit megnyerte. Hangsúlyozta még, hogy a játékos 1989 óta vezeti a nemzetközi szövetség női világranglistáját, 18-szor lett Magyarországon az év sakkozója, és a sportág kétgyermekes anyaként is fontos szerepet játszik az életében, a sakkoktatás népszerűsítésének élharcosa.


A közgyűlést követő díszvacsorán megjelent Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, továbbá Fábián László, a MOB sportigazgatója is.
Simicskó István bölcsnek nevezte az egyesület döntését, hogy sakkozót választott tagjai közé, mivel, ahogy fogalmazott „a sakk a magyar sport bástyája, Polgár Judit pedig annak a királynője".

A díszvacsorára meghívást kapott a vívás, az öttusa, a kajak-kenu, az úszás, a vízilabda és a sakk több fiatal tehetsége is, akik edzőjük társaságában ismerkedhettek meg a magyar sport nagyjaival.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #3 Dátum: 2014. Június 02. - 08:49:10 »

International Swimming Hall of Fame

Úszás: Kovács Ágnest is tagjává avatja a hírességek csarnoka
MTI / 2014.06.02. Frissítve: 2014.06.02 06:57

Kovács Ágnes, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó is bekerül a vizes sportok legkiválóbbjait tömörítő nemzetközi hírességek egyesült államokbeli csarnokába; a beiktatási ünnepség június 14-én lesz a Fort Lauderdale-i Hall of Fame-ben.„Nagyon örültem tavaly a hírnek, hogy idén nyáron én is halhatatlan leszek, és bekerülök a legnagyobb úszólegendák közé, akiknek eredményei mind inspirálóak voltak számomra pályafutásom során. Még most is felfoghatatlan számomra hogy a nagy példaképeim között mostantól én is ott leszek" - nyilatkozta az MTI-nek a jövő szombati ceremóniát megelőzően a 2000-ben Sydneyben ötkarikás aranyérmes, amellett a különböző mellúszó távokon két vb- és hét Eb-elsőséget is jegyző Kovács, aki jelenleg a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) nemzetközi igazgatóságának tagja, kommunikációs vezetője.     
   
Elmondta, hogy az elmúlt fél évben több tucat e-mailt váltott a szervezőkkel, akik sok mindent kértek, hogy küldjön magáról.
   
„Számos képet, újságcikket, részletes leírást vártak az eredményeimről és az életutamról. Az egész olyan volt számomra mint egy időutazás. Az emlékek felelevenedése közben az elmúlt hónapokban nagyon sokszor álmodtam az úszással. Így arról, hogy még mindig versenyzek, és éppen edzésen vagy versenyen vagyok" - mesélte Kovács Ágnes, aki 13 évig volt a magyar válogatott tagja.
   
„Nagyon örülök neki, hogy pályafutásomat ezzel a magas rangú nemzetközi elismeréssel koronázhatom meg" – hangsúlyozta.
   
A hírességek csarnoka (hivatalosan ISHOF, International Swimming Hall of Fame) immár a jubileumi, 50. beiktatási ünnepségét tartja. Most 14 sportembert avatnak, s Kovács Ágnes mellett az utóbbi években a tengerentúlon dolgozó, úszóedző  Nagy József is ezúttal kerül be a Hall of Fame-be, amelynek - besorolásuk szerint "halhatatlan" - tagjai között kettejükkel együtt már 36 magyar van.

Az úszás, a vízilabda, a szinkronúszás, a műugrás és a hosszútávúszás, továbbá a média egyetemes kiválóságait magába foglaló ISHOF-ba, amely 1964 óta működik Fort Lauderdale-ben, a magyarok közül legutóbb, 2012-ben éppen Kovács egykori mesterét, Kiss Lászlót, az úszóválogatott jelenlegi szövetségi kapitányát, és Szabó Józsefet, a 200 méteres mellúszás szöuli ötkarikás aranyérmesét, világ- és Európa-bajnokot iktatták be.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #4 Dátum: 2014. Június 15. - 20:18:34 »

International Swimming Hall of Fame

Úszás: Kovács Ágnest beiktatták a Hall of Fame-be
MTI / 2014.06.15. Frissítve: 2014.06.15 17:27

Kovács Ágnes, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó hivatalosan is bekerült a vizes sportok legkiválóbbjait tömörítő nemzetközi hírességek egyesült államokbeli csarnokába.

 

Az úszók Hall of Fame-jének immár 36 magyar tagja van

A jubileumi, 50. beiktatási ünnepséget magyar idő szerint szombat este tartották a Fort Lauderdale-i Hall of Fame-ben, ahol Kovács két legendás amerikai úszótól, Janet Evanstól és Jason Lezaktól vehette át a beiktatást „igazoló” díjat.

„Nagyon örülök, hogy nemzetközileg ilyen formában is elismerik az úszásban elért eredményeimet. Szeretnék köszönetet mondani a családomnak, edzőimnek, csapattársaimnak és mindenkinek, aki bármilyen formában segítette a pályafutásomat, akik nélkül én sem állhatnék ma itt” – nyilatkozta a távirati irodának a 2000-ben Sydneyben ötkarikás aranyérmes, amellett a különböző mellúszó távokon két vb- és hét Eb-elsőséget is szerző Kovács, aki jelenleg a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar (TF) nemzetközi igazgatóságának tagja, kommunikációs vezetője.

A hírességek csarnokába (hivatalosan ISHOF, International Swimming Hall of Fame) most 14 sportembert iktattak be, Kovács Ágnes mellett az utóbbi években a tengerentúlon dolgozó, úszóedző Nagy József is ezúttal került be a Hall of Fame-be, amelynek – besorolásuk szerint „halhatatlan" – tagjai között kettejükkel együtt már 36 magyar van. Az úszás, a vízilabda, a szinkronúszás, a műugrás és a hosszútávúszás, továbbá a média egyetemes kiválóságait magába foglaló ISHOF-ba, amely 1964 óta működik Fort Lauderdale-ben, a magyarok közül legutóbb, 2012-ben éppen Kovács egykori mesterét, Kiss Lászlót, az úszóválogatott jelenlegi szövetségi kapitányát és Szabó Józsefet, a 200 méteres mellúszás szöuli ötkarikás aranyérmesét, világ- és Európa-bajnokot iktatták be.

Kovács Ágnes, aki 13 évig volt a magyar válogatott tagja, a héten idehaza is rangos elismerésben részesül: csütörtökön veszi át a Budapest díszpolgára kitüntetést, mely címet a főváros közgyűlése adományozta neki példamutató sportpályafutásáért, a sport és tanulmányok területén nyújtott kimagasló teljesítményéért.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #5 Dátum: 2014. Augusztus 05. - 10:33:06 »
MATSZ Halhatatlanok Klubja

Torna: Halhatatlan lett a ma 100 éves Tőrös Olga
NEMZETISPORT.HU / 2014.08.04. Frissítve: 2014.08.05 01:30

A ma 100 esztendős olimpiai bronzérmes tornászt, Törös Olgát a MATSZ vezetői személyesen köszöntötték és a bajnoknőt beválasztották a Halhatatlanok Klubjába is.100. születésnapja alkalmából személyesen köszöntötte fel Szemereyné Tőrös Olga olimpiai bronzérmes tornászt Kecskeméten Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Tornaszövetség elnöke.

Az ünnepségen a MATSZ nevében Altorjai Sándor főtitkár is gratulált Berlin bronzérmesének, Lukács József, a MATSZ Halhatatlanok Klubjának elnöke pedig átadta a díszoklevelet, amellyel a bajnoknő is bekerült a Halhatatlanok közé.

A nagyszabású ünnepségre a családtagok, több egykori és jelenlegei kiváló sportoló és sportvezető, továbbá a média jelenlétében került sor Tőrös Olga Kecskemét-katonatelepi otthonában. A jeles nap alkalmából Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, olimpiai bajnok tornász levélben köszöntötte az idős olimpikont.

A berlini ötkarikás játékok kiválósága  nagy örömmel fogadta a köszöntéseket és az ajándékokat, és szívesen emlékezett vissza az elmúlt száz esztendőre. A debreceni születésű bajnoknő szerencsére mind a mai napig jó egészségnek örvend, még olimpiai érmét is elővette.

„Őszintén szólva nem számítottam arra, hogy ekkora felhajtás lesz, olyan sokan jöttek el gratulálni, hogy már kezdtem úgy érezni magam, mint a berlini bronz után, akkor is rengeteg szeretetet kaptam. A torna meghatározta az egész életemet, gyerekkoromban például addig nem mehettünk ki testvéremmel reggel a kertbe, míg el nem végeztük az édesapám által előírt gyakorlatokat. Aztán jött a fára mászás, és este ismét tornáztunk. Mivel nem vettek fel először a TF-re, utána jött csak az ötlet, hogy iratkozzak be egy egyesületbe, és szinte azonnal válogatott lettem, majd következett csapatban az olimpiai bronz, és persze bekerültem a TF-re. A tanítványaimmal mind a mai napig összejárunk, és büszkén mesélik, hogy még most is napi rendszerességgel tornásznak. Én ilyenkor kicsit szégyenkezve vallom be, hogy már nem gyakorlatozom minden nap, de azért persze egyszer-egyszer még ma is tornázok” – mondta Szemereyné Tőrös Olga.

„Nagyon nagy öröm számomra, hogy Olga néni 100. születésnapját ünnepelhettük. Azt hiszem, ez sportágunkra is rendkívül jó fényt vet, hogy lám, aki a tornasportot űzte, száz évig is élhet. Bízom benne, hogy még sok szép esztendő vár olimpiai bronzérmesünkre, aki azt is elárulta, hogy még mindig van mit elvégeznie. Isten éltesse, Olga néni!” – tette ezt már hozzá Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #6 Dátum: 2014. November 11. - 15:58:37 »
Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

Buzánszky Jenő és Nagy Tímea a halhatatlanok között
MTI / 2014.11.11. Frissítve: 2014.11.11 15:39

Buzánszky Jenőt és Nagy Tímeát választotta tagjai közé a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete.


A keddi közgyűlésen – amelyre a Komjádi Béla Uszodában került sor – a 19 tagból tizenkettő jelent meg. Az idén elhunyt Grosics Gyula és Sándor Károly helyére öt jelölt volt, Buzánszky és Nagy mellett Kásás Tamás, Kovács István és Kovács Antal.

Kamuti Jenő az MTI érdeklődésére emlékeztetett arra, hogy új tagokat az alapszabály értelmében a közgyűlés választhat. Mint mondta, a labdarúgó Aranycsapat utolsó élő játékosát illetően egyértelmű volt a támogató álláspont, majd a második új tag személyét illetően két szavazásra került sor, mivel az első körben a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kásás Tamás és a kétszeres ötkarikás aranyérmes párbajtőröző Nagy Tímea egyformán hat voksot kapott. Utóbbi aztán a második fordulóban 7:5-re nyert. A beiktatásra december közepén kerül sor ünnepélyes keretek között.

A közgyűlésen elhangzott, hogy a tagok 24 különböző eseményen vettek részt az idén és jövőre is szeretnének aktívak maradni a sport népszerűsítésében.

Az egyesület – amelyet Halhatatlanok Klubja néven 1991-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége hívott életre – 21 tagú.

A jelenlegi halhatatlanok: Balczó András, Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Faragó Tamás, Fenyvesi Csaba, Földi Imre, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás, új tagok: Buzánszky Jenő, Nagy Tímea

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #7 Dátum: 2014. November 22. - 09:48:15 »


Vívás: Kovács Pál a hírességek között, Kamuti is új tag
MTI / 2014.11.22. Frissítve: 2014.11.22 08:43

Kovács Pál hatszoros olimpiai és kilencszeres világbajnok egykori kardozót beválasztották a vívó Hírességek Csarnokába. A hazai szövetség (MVSZ) beszámolója szerint erről a nemzetközi szövetség (FIE) római kongresszusának első napján döntöttek.Kamuti Jenő, az MVSZ általános alelnöke – aki a hazai szövetséget képviseli az olasz fővárosban – elmondta, hogy Kovács Pál egyhangú szavazással jutott be a Hall of Fame-be, olyan más világnagyságokkal együtt, mint az orosz Sztanyiszlav Pozdnyakov, a francia Jean-Francois Lamour, az olasz Mauro Numa és az orosz Ilgar Mamedov.

Az 1995-ben, 82 éves korában elhunyt Kovács Pál az 1952-es helsinki olimpián nyerte meg az egyéni versenyt, emellett ötször a csapattal is aranyérmet szerzett a nyári játékokon, 1948-ban, Londonban pedig egy bronzot is. A kilenc vb-aranya közül kettőt szerzett egyéniben: 1937-ben Párizsban és 1953-ban Brüsszelben. Sportvezetőként is sokat tett a sportágért, többek között irányította a hazai szövetséget és alelnöki posztot töltött be a FIE-ben.

Az MVSZ beszámolója szerint a kardvívás egyik legnagyobb alakja a Hírességek Csarnokának tavaly tavaszi megalapításakor a jelölési procedúra során elkövetett hiba miatt nem vált rögtön az illusztris társaság tagjává, a lista legelső bővítésekor azonban az őt megillető helyre került.

A FIE kezdeményezésére utóbb Kamuti Jenő is a Hírességek Csarnokának tagja lett. Kamuti tőrözőként egyéniben kétszer nyert ezüstérmet olimpián, csapatban pedig világbajnok volt. Később vezette a hazai és az európai vívószövetséget, illetve volt a nemzetközi szövetség főtitkára is.


A Hall of Fame-be a tavalyi alapításkor került be a magyarok közül Bay Béla, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Elek Ilona és Nagy Tímea.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #8 Dátum: 2015. Május 13. - 23:00:39 »
Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

Kásás Tamás halhatatlan lett
MTI/2015.05.13. 20:37

Kásás Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó lett a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének új tagja, akinek díszvacsorával egybekötött beiktatását szerda este tartották.


Az ünnepségen Kárpáti György, az egyesület elnöke külön köszöntötte a megjelent tagok között Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornászt, aki külföldről utazott haza az eseményre. Ezt követően beszámolt a szervezet délutáni közgyűléséről, amelyen a 19 tagból 13 vett részt és szavazott. A voksolást abszolút többséggel Kásás Tamás nyerte meg, aki most egyszemélyi javaslata volt az elnökségnek.

Steinmetz Barnabás kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó laudációjában kiemelte, hogy három évtizede, kisgyerek kora óta ismeri Kásást, hiszen mindkettejük édesapja vízilabdázó volt, s ők a medence partján élték napjaikat.

Igazi példakép

"A válogatottban csapattársak voltunk és Tamás nemcsak játéktudásával, hanem emberi tartásával is kiemelkedett, mindig számítani lehetett rá. A magyar vízilabdázás egyik legfényesebb korszakának meghatározó alakja volt. Sok kisgyerek az ő hatására kezdte el ezt a sportot, vagyis igazi példakép" - mondta Steinmetz, majd régi sztorikat elevenített fel közös múltjukból.


Kásás Tamás
Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Borzasztóan zavarban vagyok" - kezdte köszönőbeszédét a két Európa-bajnokságon és egy világbajnokságon is győztes Kásás. "Egyrészt mert Barna nagyon szép szavakat mondott rólam, másrészt azért, mert nagyon illusztris társaságba kerültem. Itt most egyedül állok, pedig mindig nagyszerű játékosokkal és edzőkkel voltam körülvéve."

Idézet
A halhatatlanok:
Darnyi Tamás, Egerszegi Krisztina, Faragó Tamás, Fenyvesi Csaba, Földi Imre, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás, Kásás Tamás.

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) nevében Nemcsik Balázs főtitkár méltatta az ünnepelt pályafutását, tréfásan megjegyezte, országos bajnok nem volt Kásás, azaz úgy látszik, ezt nehezebb elérni, mint olimpián, vb-n, vagy Eb-n győzni. Az egyesület - melyet Halhatatlanok Klubja néven 1991-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége hívott életre - húsztagú.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #9 Dátum: 2015. Szeptember 22. - 10:15:45 »
Arizona State University halhatatlanjai

Úszás: Kovács Ágnes az Arizona Egyetem halhatatlanjai között
MTI 2015.09.22 09:43

Kovács Ágnes újabb amerikai elismerésben részesült: beválasztották az Arizona State University halhatatlanjai közé. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő 2001 és 2005 között volt az egyetemi úszócsapat tagja.Kovács Ágnes, akit tavaly a vizes sportokat tömörítő nemzetközi hírességek csarnokába iktattak be, 2005-ben amerikai diplomát szerzett marketing és kommunikáció szakon, valamint végzős hallgatóként az egyetem legmagasabb kitüntetésében részesült négyéves kimagasló tanulmányi és sporteredményei elismeréséül. Az egyetemi úszócsapat tagjaként több egyetemi és NCAA-rekordot úszott, valamint amerikai bajnoki címet is szerzett, 200 yardos mellúszásban pedig jelenleg is ő tartja az egyetemi csúcsot.

Kovács Ágnes az Egyesült Államokból való hazatérése után második diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte meg, közgazdász-szociológus szakon, jelenleg pedig a Testnevelési Egyetemen doktori tanulmányait végzi, ahol óraadó is egyben.

„Nagyon örültem a hírnek, hogy idén én is bekerülök az Arizona Állami Egyetem halhatatlanjai közé – mondta az MTI-nek Kovács Ágnes. – Négy évet éltem Amerikában, egyetemre jártam, és közben tagja voltam az egyetemi úszócsapatnak. Számomra az élsport mellett mindig is kiemelten fontos volt a tanulás, éppen ezért mindkét területen igyekeztem helytállni. Ez a kitüntetés egy nagyon jóleső és megtisztelő visszajelzése annak, hogy az az út amelyet már kislánykoromban célul tűztem ki magam elé, és amelyen végig is mentem, mások számára elismerésre méltó."

A beiktatási ünnepségre október 9-én kerül sor Phoenix városában. A frissen beválasztott Hall of Fame tagok nyilvános köszöntése másnap este, az ASU-Colorado amerikaifutball-mérkőzés félidejében lesz, a 64 000 férőhelyes Arizona Állami Egyetem stadionjában.

Idén szeptembertől minden idők legeredményesebb úszója, az amerikai Michael Phelps is az Arizona Állami Egyetem úszócsapatával, Bob Bowman edző irányítása alatt készül a riói olimpiára. Az egyetemi úszócsapat tagja a világbajnoki ezüstérmes hosszútávúszó Olasz Anna is.
Felhasználók akik megköszönték a hozzászólást: God bless

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #10 Dátum: 2015. Október 11. - 16:43:27 »


Úszás: Kovács Ágnest beiktatták a halhatatlanok közé
MTI 2015.10.11 13:15

Ötvenezer néző előtt beiktatták az Arizona State University halhatatlanjai közé Kovács Ágnest. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszónő 2001 és 2005 között volt az egyetemi úszócsapat tagja.Kovács Ágnes, akit tavaly a vizes sportokat tömörítő nemzetközi hírességek csarnokába iktattak be, 2005-ben amerikai diplomát szerzett marketing és kommunikáció szakon, valamint végzős hallgatóként az egyetem legmagasabb kitüntetésében részesült négyéves kimagasló tanulmányi és sporteredményei elismeréséül. Az egyetemi úszócsapat tagjaként több egyetemi és NCAA-rekordot úszott, valamint amerikai bajnoki címet is szerzett, 200 yardos mellúszásban pedig jelenleg is õ tartja az egyetemi csúcsot.

„Jó újra itt lenni Arizonában. Nagyon jól telt az a négy év, amikor itt tanultam és úsztam. Felfoghatatlan, hogy milyen gyorsan megy az idő. Nagyon furcsa érzés, hogy amikor hazamentem innen, szinte még kislány voltam, ma meg már egy négyéves kisfiú boldog anyukája lehetek" – mondta az MTI-nek Kovács Ágnes.

„Több kitüntetésben is részesültem az évek során, de ez a mostani azért más, mert egyszerre ismeri el azt a két dolgot, ami mindig is kiemelten fontos volt számomra: a sportban és a tanulásban elért eredményeimet" – tette hozzá.

Kovács Ágnes második diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen szerezte közgazdász-szociológus szakon. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen doktori tanulmányait végzi, ahol óraadó egyben.
Felhasználók akik megköszönték a hozzászólást: God bless

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #11 Dátum: 2016. Január 08. - 10:36:27 »
Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

Dunai Antal halhatatlan lett
MTI/2016.01.08. 10:12

Beiktatták a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe Dunai Antal olimpiai arany- és ezüstérmes, Eb-negyedik labdarúgót.


A Vigadóban csütörtök este rendezett ünnepségen a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) képviseletében Berzi Sándor alelnök tartotta a laudációt, majd Kárpáti György elnök gratulált az új "halhatatlannak", akit - az egyesület pénteki tájékoztatása szerint - népes baráti kör kísért el.


Dunai Antal (Forrás: MTI/Nagy Lajos)

A társaság - melyet Halhatatlanok Klubja néven 1991-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége hívott életre - húsztagú, ha valaki eltávozik közülük, a közgyűlés titkos szavazással dönt az utódlásról. Ezúttal Fenyvesi Csaba háromszoros olimpiai bajnok párbajtőrvívó novemberi halálával üresedett meg egy hely.

Idézet
A jelenlegi halhatatlanok:
Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Faragó Tamás, Földi Imre, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás

A 72 éves Dunai Antal "halhatatlanná" választásával ismét van képviselője a legnépszerűbb magyar sportágnak, a labdarúgásnak a magyar sportolók legjobbjainak klubjában. Az egyesület nonprofit szervezetként tevékenykedik, tagjai nem részesülnek díjazásban.
« Utoljára szerkesztve: 2016. Január 08. - 10:41:20 írta wade51 »
Felhasználók akik megköszönték a hozzászólást: God bless

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #12 Dátum: 2016. Október 30. - 19:43:10 »


Benedek Tiborék hivatalosan is „halhatatlanok”
NEMZETISPORT.HU/Frissítve: 2016.10.30 11:48

Vasárnapra virradó éjszaka az egyesült államokbeli Santa Clarában beiktatták a vizes sportágak halhatatlanjai közé együtt, csapatként azt a hat játékost, akik Sydneyben, Athénban és Pekingben is olimpiai aranyérmet nyertek a magyar férfi vízilabda-válogatott válogatott tagjaként – adta hírül a vlv.hu.Benedekék a beiktatási ceremónián (Fotó: waterpolo.hu)

Az International Swimming Hall of Fame ünnepségére – amelyen ott volt Kemény Dénes, a háromszoros aranyérmes férfi válogatott szövetségi kapitánya is, akit 2011-ben már „beiktattak" – az amerikaiaknál megszokott külsőségek között került sor.

A halhatatlanok – Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán – egy, a dicsőségüket jelképező, a vállukon elhelyezett szalagot valamint egy kisebb trófeát kaptak.

„Ez csakis a családok, az edzőink és a bajnoktársaink munkájának köszönhető! Hálásak vagyunk Nektek. Hajrá Magyarok!" – mondta Kiss Gergely.

A Hírességek Csarnokába korábban a következő magyar vízilabdázók kerültek be: Faragó Tamás, Gyarmati Dezső, Halassy Olivér, Homonnay Márton, Kárpáti György, Kemény Dénes, Komjádi Béla, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Németh János, Szivós István, id. Szivós István és Zólyomi András.

Felhasználók akik megköszönték a hozzászólást: God bless

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #13 Dátum: 2017. Május 25. - 17:28:41 »
Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete

KOVÁCS KATALIN LETT A HALHATATLANOK KLUBJÁNAK ÚJ TAGJA
MÁRVÁNYI PÉTER/2017.05.25. 16:32

A háromszoros olimpiai bajnok Kovács Katalin az április végén elhunyt Földi Imre, egykori súlyemelő olimpiai bajnok megüresedett helyére került a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai közé - értesült az Origo.

A 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakosának számító Kovács Katalint választották be a Halhatatlanok Klubjába. A titkos szavazáson két jelöltre voksolhattak a jelenlévő klubtagok, Kovács mellett Fa Nándor vitorlázó volt a másik jelölt.A háromszoros olimpiai és 31-szeres világbajnok sportoló 2016-ban jelentette be visszavonulását
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Az egyesület – amelyet Halhatatlanok Klubja néven 1991-ben a Magyar Sportújságírók Szövetsége hívott életre – húsztagú.

Idézet
A jelenlegi halhatatlanok:
Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedűs Csaba, Kamuti Jenő, Kárpáti György, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Nagy Tímea, Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Székely Éva, Török Ferenc, Vaskuti István, Wichmann Tamás és Kovács Katalin.
Felhasználók akik megköszönték a hozzászólást: God bless

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15249
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Halhatatlan Magyar Sportolók
« Válasz #14 Dátum: 2017. Szeptember 06. - 21:21:09 »


Vízilabda: „halhatatlan lett” a magyar olimpiai bajnok
nemzetisport.hu/Frissítve: 2017.09.06 15:06

Hivatalosan is beiktatták a nemzetközi sportági halhatatlanokat tömörítő szervezet, a International Swimming Hall of Fame tagjai közé a Hírességek Csarnokába Tokió (1964) olimpiai bajnok vízilabdázóját, Bodnár Andrást, akinek neve felkerült a sportág legendái közé. Az ünnepséget néhány nappal ezelőtt rendezték a floridai Fort Lauderdale-ben – olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos oldalán.Bodnár András, mellette balra a kétszeres olimpiai bajnok francia Alain Bernard (Fotók: olimpia.hu)

A 75 esztendős Bodnár András az Eger és az OSC vízilabdázója volt. Négy olimpián vett részt: Tokióban arany-, Münchenben ezüst-, Rómában és Mexikóvárosban bronzérmet nyert. Tagja volt az első, 1973-as vízilabda-vb győztes legénységének; 1975-ben ezüstérmes lett. Európa-bajnokságot 1962-ben és 1974-ben nyert, 1970-ben ezüstérmet szerzett. Universiadén Budapesten első, Szófiában harmadik helyezést szerzett a magyar válogatottal, úszásban bronzérmet nyert a 4x100-as gyorsváltóval, szintén Szófiában. BEK-győztes (1972) és Szuperkupa-győztes (1978).

Sportvezetőként korábban a Magyar Úszószövetség alelnöke, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke, az OSC síszakosztályának első vezetője. Tagja a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a riói olimpia évében még a LEN Orvosi Bizottságát is erősítette. A MOB Mező Ferenc Sportbizottságának – a közelmúltban tisztségében megerősített – elnökeként olyan testületet vezet, amely világ- és Európa-bajnoki érmes, ma nyugdíjas sportolók, őket felkészítő sportvezetők, edzők köré épít szociális hálót.

A magyar vízilabdázók közül a Hírességek Csarnokának tagja Benedek Tibor, Biros Péter, Bodnár András, Faragó Tamás, Gyarmati Dezső, Halassy Olivér, Homonnay Márton, Kanizsa Tivadar, Kásás Tamás, Kárpáti György, Kemény Dénes, Kiss Gergely, Komjádi Béla, Lemhényi Dezső, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Molnár Tamás, Németh János, Szécsi Zoltán, Szivós István, id. Szivós István és Zólyomi András.