* Ls Hírek

Kedves felhasználók!

A szavazás ideje alatt a prémium link használatát elfogadjuk,lehet 10Gb-nál nagyobb fálj méretnél csak prémium link hozzáférést adni,és témát nyitni!

Továbbá az Ebook részleg is kapott külön szabályzatot,és a tiltott anyagok részt betartani!!

Köszönettel Ls staff :)

Szerző Téma: Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás  (Megtekintve 3430 alkalommal)

Leírás:

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Dátum: 2012. Július 24. - 12:36:27 »


Csapatunk:

Kajak-kenu (13): Dombi Rudolf, Kökény Roland (k-2 1000), Kozák Danuta (k-1 500m, K-4 500m), Kovács Katalin (k-2 500m, K-4 500m), Duchev-Janics Natasa (k-1 200m, k-2 500m), Szabó Gabriella és Fazekas Krisztina (k-4 500m), Vajda Attila (c-1 200m, c-1 1000m), Kammerer Zoltán, Pauman Dániel, Kulifai Tamás és Tóth Dávid (k-4 1000m) , Dudás Miklós (k-1 200m)


Evezés (4): Simon Béla, Széll Domonkos (kormányos nélküli kettes), Varga Tamás, Hirling Zsolt (könnyűsúly kétpár)

Vitorlázás (3): Detre Diána, Gádorfalvi Áron, Berecz Zsombor

Olimpiai menetrend:
Kód:
Only registered users can see contents. Kérjük kattintson ide Regisztrálj Vagy Jelenkez Be.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Július 25. - 10:15:05 írta wade51 »

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #1 Dátum: 2012. Július 25. - 10:34:04 »


Átvészeli Kati nénit a sokat próbált kajakos
Kakas Péter|2012. 07. 25., 9:46|Utolsó módosítás:2012. 07. 25., 10:03|

A háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán először ül olyan csapathajóban, ahol a társak okoskodás nélkül végrehajtják az edzői utasításokat, és bár nagyon élvezi a fiatalok társaságát,  hosszú távon nem bírná a Fábiánné Rozsnyói Katalin által diktált tempót. A férfi és a női kajaknégyes edzésén jártunk a szolnoki edzőtáborban, ahol azt is megnézhettük, hogy milyen egy kőkemény tréning Kati néni motorcsónakjából pár nappal az olimpia előtt.


Kammerer boldog, de évekig nem bírná ezt a tempót

Reggel kilenc óra előtt zavartalan a csend a Szolnoki Vízitelepen, csupán néhány tizenéves evez a több kilométer hosszú, szélcsendes kajakpályán. A nagyvárosi élethez szokott embert azonnal hatalmába keríti a nyugalom a Tisza holtágán, ahol a magyar kajak-kenu válogatott tagjai készülnek az olimpiára.

"Három és fél hónapja vagyunk itt, már nagyon unjuk. Sok behatás nem ér minket, de estére már annyira elfáradunk, hogy legfeljebb filmet nézni vagy olvasni van erőnk,  bár így legalább művelődünk" - mondja az [origo]-nak Tóth Dávid, a kajaknégyes egyik tagja a kedd reggeli edzés előtt, miközben edzőjük, Fábiánné Rozsnyói Katalin motorcsónakját helyezik a vízre.

Tóth Szegeden párosban Kulifai Tamással lett világbajnok, aki szintén nehezen bírja a hosszú olimpiai felkészülés célegyenesét. "Nagyon monoton az egész, szüksége van az embernek a környezetváltozásra, ezért volt olyan, hogy itt, Szolnokon belül két hétre szállást váltottunk, már az is nagy felüdülés volt. Minden hétvégén hazautazhatunk két napra, na azok a napok viszont gyorsan elrepülnek."

Tisztára, mint egy úttörőtábor
Közben egy 10-12 éves kissrácokból álló négyes szándékosan az újságírók felé evez, közel a parthoz. "Menjünk erre, ott vannak a kamerások!" - mondja a vezérevezős kisfiú. Ők az idei és a 2016-os, riói olimpián még nem lehetnek ott, de talán a 2020-as játékokra is ugyanitt fognak készülni.

A parton, a régi típusú házak között a reggeli edzésüket már letudó gyerekek kidobóznak. "Tisztára olyan ez, mint egy úttörőtábor" - mondja Kammerer Zoltán, a felnőtt kajaknégyes vezérevezőse, aki két hónapja csatlakozott a Szolnokon edzőtáborozó MTK-s huszonévesekhez. "Ha nem is ősi riválisok voltunk, de mióta ők a felnőttek között versenyeznek, mindig egymás ellen küzdöttünk, így kicsit furcsa volt bekopogtatni az ajtón, hogy szeretnék velük együtt evezni. Aztán egy kicsit magyarosan betettem a lábujjamat, majd szép lassan bekerült az egész testem ebbe a baráti társaságba. Nagy nehezen azért csak befogadtak" - viccelődött Kammerer, aki 2000-ben és 2004-ben is olimpiai bajnok lett négyesben, mégis ezt a mostani felállást kedveli a legjobban.


Kulifai, Tóth, Paumann és Kammerer

Elmondta, hogy a korábbi egységeknél sokszor "ment az okoskodás", ám a mostani társai nem kérdeznek vissza, hogy mit miért csinálnak, csak lehajtják a fejüket, és végrehajtják edzőjük utasítását, szerinte ettől is ilyen jó morálisan az egység. Kammerer szemmel láthatóan megtalálta a hangot a fiatalokkal, akikkel kölcsönösen és folyamatosan zrikálják egymást.

Csak a villámoktól fél a jégember
"Nincs itt nekem semmiféle apaszerepem, teljesen egyenrangúak vagyunk. Mindig szólunk egymásnak, ha valami hibát látunk, kivéve engem, hiszen én nem látok semmit, mert elöl ülök. Az azért megfigyelhető, hogy mi vagyunk hárman Dáviddal és Danival (Paumann - a szerk.), és van Toma (Kulifai - a szerk.), aki a 22 évével mindenki kistestvére. Persze nem egy beszari srác, egyedül a villámoktól fél, de egyébként jégember típus."

"Egyáltalán nem izgulok, semmit nem érzek az olimpiai hangulatból. Már várom a megnyitóünnepséget, vagy azt, hogy kiérjünk Londonba, és megérezzem azt a bizonyos olimpiai lázat" - mondta Kulifai, alátámasztva Kammerer véleményét. Kulifai szerint Kammerer megnyugtatja őket a rutinjával, azzal, hogy már többször szerepelt olimpián, és tudja, hogyan kell ott versenyezni. "Leveszi a vállunkról a terhet, nekünk egyszerűen csak nyomni kell hátul, ő pedig majd levezényli a hajót."

Azzal, hogy az Európa-bajnoksághoz képest megváltoztatták a kajaknégyes sztrókját, és Tóth helyett Kammerer lett a vezérevezős, körülbelül két másodpercet javult az egység.


"Hátul ülök a hajóban, nekem tulajdonképpen tökmindegy, hogy ki ül elöl, ha jól megyünk, akkor tőlem lehet maga az ördög is" - mondja a négyes negyedik tagja, Paumann Dániel.

Tudják, hogy vannak olyan jók, hogy érmet nyerjenek
Kulifai szerint viszont akár öt-hat helyezést is jelenthet Londonban a cserével nyert idő. "Tíz hajó lesz az olimpián, ebből az argentinokon kívül bárki bejuthat a döntőbe, és bárki győzhet, nincs még egy ilyen kiegyensúlyozott mezőny. Szinte mindegyik egységnek van már olyan eredménye, ami az éremszerzésre jogosítja fel, kivéve minket, mi azonban tudjuk, hogy vagyunk olyan jók, hogy érmet nyerjünk."

Közben feltűnik a semmiből egy kedves néni a korábban vízre bocsátott motorcsónakkal, benne az egyik unokájával. A fotósok és a kamerások egyből arra fordulnak, hogy minél több felvételt készítsenek a nyilvánosságot kerülő Fábiánné Rozsnyói Katalinról, a világ egyik legeredményesebb edzőjéről. Csupán néhány percük van erre, pont annyi, amíg Kati néni az [origo] operatőrét felveszi a parton, majd a kajaknégyessel párhuzamosan elhajózik. Egy óra múlva, az edzés végén ugyanott kiteszi videósunkat, majd a holtág - újságíróktól mentes - végén kiköt, és elautózik.

Kammerer, aki soha nem dolgozott még a híresen szigorú Fábiánnével, az edzés után így nyilatkozott róla: "Persze korábbról ismertem már őt, és mindig azt mondtam, hogy iszonyatosan jó fej öregasszony, mindig jókat viccelődtünk egymással, de edzőként azért nagyon kemény, baromi sokat dolgoztat bennünket. Ezt a két hónapot átvészeltem vele, és még most is sokat fejlődtem, de le a kalappal a srácok előtt, hogy ezt évek óta tudják csinálni, én nem lennék rá képes. Kati néni nagyon következetes, és hihetetlen, hogy közel a hetvenhez is még mindig mennyire a topon van szellemileg, még nekem is leesik néha az állam, olyan újdonságokat tud mondani."

"Zoli, Zoli, 1.30 alatt mentünk" - szólt oda a vízből kiszállva a szintén Szolnokon edző női kajaknégyes vezérevezőse, Szabó Gabriella. A Szabó, Kozák Danuta, Kovács Katalin és Fazekas-Zur Krisztina alkotta négyes az olimpián a magyar küldöttség egyik aranyesélyese.

Szebben és öszeszokottabban eveznek
"Nem a külvilág visszajelzése miatt várom el magunktól az aranyérmet, az elmúlt három évben bizonyítottuk, hogy a magyar női kajak szakág a legjobb, magasan nyertük a világbajnokságokat, az olimpián is győznünk kell" - bizonygatja már az [origo]-nak Szabó. "Nagyon jól ment a mai edzés, a gyengénket, az állórajtot is gyakoroltuk, abban is sokat fejlődtünk, szerencsére egyre jobban összeszokunk."


Kozák, Szabó, Fazekas és Kovács

Az egység legrutinosabb tagja, Kovács Katalin szerint is sokkal szebben és összeszokottabban eveznek. "Azért a négyes egy olyan műfaj, amit gyakorolni kell. Az Európa-bajnokságon még nem tudtunk egyszerre evezni, az volt szinte a legelső pályánk az idén. Azóta túl vagyunk egy nagyon megerőltető alapozáson, most már szinte csak gyorsítanunk kell a mozgásunkat az olimpiáig."

Fazekas-Zur Krisztina négyesben 200, 500 és 1000 méteren is nyert már világbajnokságot. Később évekig az Egyesült Államokban versenyzett, és mivel egyesben a magyar válogatókon jól szerepelt, így ismét bekerült a magyar hajóba. "Nagyon jól éreztem magam, imádok négyest menni, és szerencsére egyre jobbak vagyunk, az olimpiára is nyerni megyünk."

Fazekas szerint helye van a négyesben
Az olimpiai négyes kiválasztása után Paksy Tímea nyílt levélben fordult magyarázatért a szövetség elnökségéhez, mert szerinte maradéktalanul megfelelt a Storcz Botond szövetségi kapitány által kiírt válogatási rendszernek, mégsem került a csapatba, elsősorban Fazekas-Zur Krisztina beválogatását kérdőjelezte meg.

"Tudtam, hogy ez lesz, mindig ez van" - reagált Fazekas. "A válogatókon letettem annyit az asztalra, hogy bekerüljek ebbe a négyesbe, aki pedig úgy gondolja, hogy nincs itt helyem, azzal nem tudok mit kezdeni. Nem érzem azt, hogy másnak kellene a helyemen ülnie."Fazekas az Egyesült Államokban egy evezősklubban készült, ám a szolnoki pályát semmihez nem tudja hasonlítani. "A víz itt tökéletes, ennél jobbat még nem láttam. Hosszú a vízfelület, ki van jelölve a pálya, mindig vannak olyan helyek, ahol nincs szél, jobb körülmények között nem is lehetne felkészülni az olimpiára."

Egyetértett vele Paumann Dániel is, a férfi négyes leghátsó tagja, aki elmondta, hogy többször edzettek már olyan pályán, ahol rengeteg szemét volt a vízen, nem egyszer azért kellett megállni az evezéssel, mert papír- és ruhadarabok ragadtak a vállukra.

"De volt olyan is, hogy egy kacsacsalád mellett mentünk el, és a tojó megtámadott minket, mert védte a kicsiket. Hattyúkkal is volt már gondunk, az egyik például ráült a hajó végére, és nem akart onnan elszállni. Próbáltuk elkergetni, de nagyon nagyokat csípnek. Ilyenek itt nem fordulnak elő, vagy legalábbis kevesebbszer" - szólt közbe Tóth Dávid, akit elkísér majd Londonba az olimpiáról lemaradt ritmikus gimnasztikázó párja, Vass Dóra is.

A férfi kajaknégyes előfutamát augusztus hatodikán, a női négyesét egy nappal korábban rendezik, a női négyes döntője nyolcadikán, a férfié kilencedikén lesz.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #2 Dátum: 2012. Július 29. - 20:09:06 »


A reményfutam maradt a Hirling, Varga evezős duónak
MTI|2012. 07. 29., 13:12|Utolsó módosítás:2012. 07. 29., 13:13|

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között szereplő Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős negyedik lett vasárnapi előfutamában, így kedden a reményfutamban folytathatja szereplését a londoni olimpián.


A brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban jól kezdtek a magyarok, és erre szükség is volt, hiszen az egyenes ági középdöntőbe jutáshoz az első kettő közé kellett kerülni. Féltávnál, 1000 méternél a második helyen álltak, majd a hajrára már elsőként érkeztek, azaz úgy tűnt, simán meglesz a továbbjutás. A végén azonban nagyon visszaestek, és csak negyedikként értek a célba. Kedden 11:30-tól lesz lehetőségük a javításra, a legjobb 12 közé kerülés kiharcolására.

A magyar duó harmadszor szerepel az olimpián: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. helyen zárt, utána szét is vált a páros, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.

A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben érdekelt Simon Béla, Széll Domonkos duó - amely szombati előfutamában utolsó lett - hétfőn, 11:10-től folytatja szereplését a reményfutamban.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #3 Dátum: 2012. Július 31. - 14:15:13 »


Remek hajrájával ment tovább a Hirling, Varga páros
MTI|2012. 07. 31., 13:18|Utolsó módosítás:2012. 07. 31., 13:20|

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között szereplő Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős második lett keddi reményfutamában, így bejutott a középdöntőbe, azaz a legjobb 12 közé a londoni olimpián.

A magyar duó csütörtökön 12 órától küzd majd a hatos fináléba jutásért a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney evezős és kajak-kenu központban.


A 15 Celsius fokos, hűvös időben lebonyolított reményfutamban az első kettő közé kellett kerülnie Vargáéknak. Óvatosan kezdtek, 500 m-nél még csak a negyedik, 1000-nél pedig a harmadik helyen haladtak, és az utolsó 500 m-re is harmadikként érkeztek meg. A hajrájuk aztán remekül sikerült, és a görögök hajója mögött a második, továbbjutó helyen érkeztek a célba.

A magyar kettős harmadszor szerepel az olimpián: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. pozícióban zárt a duó, utána szét is vált, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, és májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.


A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben indult Simon Béla, Széll Domonkos kettős már hétfőn befejezte szereplését Londonban, 13. lett úgy, hogy egyetlen riválist sem sikerült megelőznie.
 

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #4 Dátum: 2012. Augusztus 01. - 16:28:50 »


Gádorfalvi árboctörést szenvedett
MTI|2012. 08. 01., 16:19|Utolsó módosítás:2012. 08. 01., 16:20|

A szörfös Gádorfalvi Áron árboctörést szenvedett, így nem tudta befejezni a harmadik futamot a londoni olimpián.

Amint Utassy Lóránd szövetségi kapitány elmondta, az ötödik olimpiáján szereplő Gádorfalvi a 17-20. helyen haladt, amikor eltörött a szörf árboca.


A versenyzőt motorcsónakkal menteni kellett. A parton nyolc perc alatt sikerült felszerelni az új árbocot, így rajthoz tudott állni a következő futamban, ahol a 22. helyen ért célba. Ezzel négy futam után a 34. helyen áll.

Szerdán a szintén szörfös Detre Dia és a vitorlázó Berecz Zsombor (Laser) is vízre száll.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #5 Dátum: 2012. Augusztus 02. - 14:17:09 »


B döntőbe került a Hirling, Varga páros
MTI|2012. 08. 02., 12:44|Utolsó módosítás:2012. 08. 02., 12:45|

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között érdekelt Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős ötödik lett csütörtöki középdöntős futamában, így a B döntőben, azaz a 7-12. helyért folytathatja szereplését a londoni olimpián.


A magyar duó utolsó pályáját szombaton, közép-európai idő szerint 11.50-től teljesíti majd a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney evezős és kajak-kenu központban.

A hűvös időben lebonyolított középdöntőben a britek olimpiai és világbajnoki címvédő egysége mellett egy-egy francia, portugál, kubai és norvég hajó volt a magyarok ellenfele, s az első három hely ért finálét. Miközben az élen Zac Purchase és Mark Hunter nagy csatát vívott a franciákkal a futamgyőzelemért, Vargáék nem tudtak beleszólni a versenybe, s csak a kubaiakat utasították maguk mögé.

A magyar kettős harmadszor szerepel az ötkarikás játékokon: Athénban az ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. pozícióban zártak, utána szét is váltak, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.

A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben indult Simon Béla, Széll Domonkos duó már hétfőn befejezte szereplését Londonban, 13. lett úgy, hogy egyetlen riválist sem sikerült megelőznie.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #6 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 23:03:19 »


Berecz nyolc futam után a 23. helyen áll
MTI|2012. 08. 03., 18:13|Utolsó módosítás:2012. 08. 03., 18:14|

A vitorlázó Berecz Zsombor két futammal a vége előtt a 23. helyen áll a londoni olimpián a Laser hajóosztályban.


Berecz pénteken előbb a 22., majd a nyolcadik részversenyben a 14. helyen ért célba a Weymouth-öbölben, ezzel összetettben a 23. helyen áll.

Szombaton újabb két futam következik, majd hétfőn már csak az első tíz helyezett száll vízre az éremversenyben.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #7 Dátum: 2012. Augusztus 04. - 16:15:13 »


Csak erőnlétben voltak rosszabbak a magyar evezősök
[origo]|2012. 08. 04., 15:12|Utolsó módosítás:2012. 08. 04., 15:13|

A könnyűsúlyú kétpárevezősök között érdekelt Hirling Zsolt, Varga Tamás kettős ötödik lett szombaton a B döntőben, így összesítésben a 11. helyen fejezte be a londoni olimpiát.


A magyar duó féltávnál, 1000 méternél még a negyedik pozícióban haladt utolsó pályáján, a hajrában azonban nem tudott erősíteni, és visszaesett. "Nagyon nagy eredmény volt Zsoltéktól az olimpiai szereplés kiharcolása májusban. Az itt nyújtott teljesítményük messze felülmúlja a négy évvel ezelőtti, pekingit, mindezt úgy, hogy Zsolt három évet kihagyott a felkészülésből. Ez nagyon nagy szó!" - értékelt Székely Balázs szövetségi kapitány.

"Olyan csapatokat utasítottak maguk mögé, mint a kanadai, az ausztrál és a kínai, pedig ezeknél a felkészülés feltételei jóval jobbak a hazainál. Csak gratuláció illeti a fiúkat. Technikailag tökéletesen kidolgozott pályákat láttunk, csak erőnlétbeli különbségeket tudtam felfedezni a többi csapat és a mieink között."

A Hirling, Varga kettős harmadszor szerepelt olimpián: Athénban a pontszerző ötödik helyen végzett, majd 2005-ben világbajnoki, 2007-ben pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Ezek után Pekingben csak a csalódást keltő 14. pozícióban zárt, utána szét is vált az egység, Hirling pedig jó időre abbahagyta az evezést. Tavaly ősszel ültek ismét össze, s májusban kiharcolták az olimpiai részvétel jogát.

A másik magyar evezős egység, a kormányos nélküli kettesben indult Simon Béla, Széll Domonkos duó már hétfőn befejezte szereplését Londonban, 13. lett úgy, hogy egyetlen riválist sem sikerült megelőznie.

Hétfőtől a kajak-kenusok - köztük a 13 magyar - veszik birtokba a brit fővárostól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központot.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #8 Dátum: 2012. Augusztus 06. - 13:13:03 »


Vajda két második hellyel a döntőben, Menkov majdnem megégett
MTI|[origo]|2012. 08. 06., 12:26|Utolsó módosítás:2012. 08. 06., 12:39|

A kenu egyesek 1000 méteres számában címvédő Vajda Attila előbb az előfutamában majd a középdöntőben is második lett Londonban, így készülődhet a szerdai döntőre.

A 13 fős magyar kajak-kenu csapatból elsőként a szegedi kenus mutatkozott be a Londontól 40 km-re nyugatra fekvő Eton Dorney központban, ahol már az előfutamokra is megteltek a lelátók. A versenyzők ideális időben, 20 Celsius fokban, szűrt napsütésben és viszonylagos szélcsendben kezdhették meg a küzdelmeket.


A C-1 1000 méteren címvédő és világbajnok, 29 éves Vajda azzal a tudattal szállt vízre, hogy semmiképpen nem juthat egyből a döntőbe, így leginkább bemelegítésként foghatta fel első futamát, amelyben a francia Mathieu Goubel mögött ért célba.

A másfél órával később kezdődő középdöntőben a magyar kenus az elejétől kezdve a második helyen evezett a német Brendel mögött, a sorrenden a hajrá sem változtatott, így Vajda biztosan jutott a szerdai fináléba. Meglepetésre kis híján búcsúzott Vajda egyik legnagyobb riválisa. A kétszeres világbajnok üzbég Menkov végig kiesésre állt, ám végül egy nagy hajrával feljött a negyedik helyre, így ő is döntős.


Egyből a fináléba jutott Kovács Katiék négyese
MTI|2012. 08. 06., 11:55|Utolsó módosítás:2012. 08. 06., 12:45|

Megnyerte előfutamát, és ezzel bejutott a női kajaknégyes ötszáz méteres döntőjébe a magyar hajó.

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina alkotta négyes az első futamban evezett az 500 méteres versenyben. A táv feléig a britekkel haladt az élen, aztán fokozatosan hagyta maga mögött egyetlen komoly riválisát, és végül nagy fölénnyel győzött.


A futamelsőség egyből döntőt ért, de még a jobbik második helyezett, a második futamban a németek mögött célba ért portugál hajó is közvetlenül finalista lett.

"Én úgy érzem, hogy jó pályát mentünk, és nagyon fontos volt, hogy a középfutamban már ne kelljen vízre szállnunk, hiszen Danusának és Katinak tartalékolnia kell az erejét a másik számára is. A döntőig már nem tudunk együtt evezni, de gyakoroltunk eleget, úgyhogy bizakodó vagyok" - mondta a parton az olimpiai újonc Fazekas Krisztina.

A döntőt szerdán rendezik.


Dombi és Kökény máris a döntőben
MTI|2012. 08. 06., 11:38|Utolsó módosítás:2012. 08. 06., 12:43|

A Dombi Rudolf, Kökény Roland duó megnyerte előfutamát a kajak kettesek 1000 méteres versenyében, így azonnal döntőbe jutott az olimpián.

A magyarok jó darabig a mezőnnyel haladtak, a vége felé felzárkóztak az élen evező portugálokhoz, majd nagy hajrával elsőként értek célba. Ebben segítette őket, hogy a portugál hajó első embere a finisben megbillent.


"Mindenképpen erős pályát terveztünk, de arra nem számítottunk, hogy a portugálok ilyen nagy erőbedobásra késztetnek bennünket, kemény menet volt" - nyilatkozott az MTI-nek Dombi.

"Még szoknunk kell a körülményeket, a hideg, kissé kemény vizet, de szerdáig lesz időnk gyűjteni a kilométereket" - mondta Kökény, aki arra a kérdésre, hogy mi a cél a döntőben, viccesen azt válaszolta, hogy minél előbb szeretnék elérni a célvonalat. "És ha lehet, minél több ellenfelünk előtt" - tette hozzá Dombi.

Az idén Európa-bajnok magyar páros szerdán döntőzik Londonban.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #9 Dátum: 2012. Augusztus 07. - 15:04:29 »


Minden magyar döntőbe jutott kajak-kenuban
MTI|[origo]|2012. 08. 07., 13:02|Utolsó módosítás:2012. 08. 07., 14:20|

A férfi kajak négyes, Kozák Danuta és a Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa páros is bejutott a döntőbe a londoni olimpián. Előbbi kettő futamgyőztesként, míg Kovácsékat pár centivel megelőzték a németek, ennek azonban nincs jelentősége.Forrás: AFP/Francisco Leong

A Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel négyes a második futamban szerepelt, és a cseh négyessel vívott kiélezett küzdelmet az első helyért. Végül alig több mint egy tizeddel ért előbb a célba a magyar hajó.
Az első futamban a szlovákok nyertek - a magyarokénál rosszabb idővel -, így ott ők spórolták meg maguknak a középfutamot. A mezőny további nyolc hajója kedden még egyszer vízre száll.

Az 500 méteren induló Kozák Danutának két pályát is teljesítenie kellett, az első, az előfutam teljesen tét nélküli volt, ezzel együtt azért - edzésképpen - megnyerte.
A folytatásban, szűk másfél órával később aztán már nehezebb feladat várt rá, hiszen a nyolc hajót számláló középfutamból csak a legjobb kettő (és a három futam két legjobb harmadikja) léphetett tovább. A Domino Honvéd kajakosa tavaly, a szegedi világbajnokságon és az idén júniusi, zágrábi Eb-n is ezüstérmet nyert ebben a számban, így egyértelműen esélyes volt a továbbjutásra. Ennek megfelelően végig ellenőrzése alatt tartotta a futamot, már száz méter után az élre állt, és szép, egyenletes csapásokkal haladt a cél felé.
Csak a dán Hansen és a svéd Paldanius tudott vele tartani, de ők is csupán díszkíséretet adtak, mert végül Kozák magabiztosan, egy hajóhossz előnnyel győzött.


Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Ez a győzelem egy kicsit az ellenfeleknek is szólt. Bár nem volt muszáj nyernem, az önbizalmamnak jót tett a siker. Egy kicsit zavart a szél és a hideg, otthon, a kánikulában nem tudtunk felkészülni ezekre a körülményekre" - nyilatkozott a parton Kozák.

A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa párosnak sem volt izgulnivalója az első futamban, a címvédő páros remek pályát ment, harmonikusan evezve, favorithoz méltó magabiztossággal utasították maguk mögé riválisaikat, köztük a világbajnoki címvédő osztrák Yvonne Schuring, Viktoria Schwarz kettőst. 

A pontosan egy órával később kezdődő középfutamban az első négy hely ért finálét, Kovácsék nagyot harcoltak az újabb futamgyőzelemért, ez azonban ezúttal nem jött össze. Féltávnál a németek egysége, Franziska Weber és Tina Dietze vezetett, de a különbség minimális volt. A magyarok aztán a hajrában mindent elkövettek, a nem fáradó rivális azonban hét századmásodperccel előbb érte el a célvonalat.


Kovács és Douchev-Janics a verseny után nem jött ki a partra nyilatkozni, elevezett levezetni.
Forrás: MTI/Kovács Tamás

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #10 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 11:19:34 »


Vajda Attila a dobogótól is messze volt
[origo]|2012. 08. 08., 11:10|Utolsó módosítás:2012. 08. 08., 11:12|

A kenus Vajda Attila címvédőként hatodik lett 1000 méteren a londoni olimpián. A 2011-es világbajnok már az elején nagyon lemaradt, esélye sem volt, hogy az éremért küzdjön.


Már a rajtnál egy kicsit beragadt Vajda Attila, öten is elmentek mellette, ennél azonban sokkal nagyobb baj volt, hogy egyre nőtt a hátránya az első 250 méteren. A helyzet még kilátástalanabbá vált a táv második negyedében, Vajda az utolsó előtti helyre esett vissza, az élboly távolodott, és ahogy haladtak előre, egyre nyilvánvalóbb volt, hogy még a dobogóért sem fog tudni versenyezni. A hajrában próbált még küzdeni, de a hatodik helynél többre nem futotta. A győzelmet a német Sebastian Brendel szerezte meg, a a spanyol David Cal és a kanadai Mark Oldershaw előtt.

Vajda Attila a szám címvédőjeként érkezett Londonba, és tavaly a világbajnokságot is megnyerte Szegeden. Az olimpia előtt edzője, Vécsi Viktor elégedett volt a kenus felkészülésével. "Szerintem megérkeztünk oda, ahol lennünk kell. Eljutott arra a szintre, amit tudott négy éve, vagy tavaly, a szegedi világbajnokság előtt. Tehát most nagyon jó állapotban van."

Vajda a londoni elő- és a középfutamok alapján azt mondta, hogy nagyon együtt van a mezőny eleje, szerinte vele együtt négy olyan kenus van, akik akár fél másodpercen belül is beérhetnek a célba a döntőben. Vajda mindkét londoni futamában második lett, először a francia Goubel, majd a német Brendel előzte meg, a magyar bajnok azonban azt mondta, nem az ellenfelek jelentik a legnagyobb kihívást, hanem a szél és a hűvös idő.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #11 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 15:03:15 »


Dombi Rudolf, Kökény Roland
Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina


Két arannyal robbantottak a magyar kajakosok

[origo]|2012. 08. 08., 11:54|Utolsó módosítás:2012. 08. 08., 13:47|

Már a kajak-kenu döntők első napján két aranyat szereztek a magyarok. A Dombi Rudolf, Kökény Roland páros elképesztően szoros hajrában, öt századdal előzte meg a második portugálokat 1000 méteres kajakban. A Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Fazekas-Zur Krisztina női kajaknégyes remekül rajtolt 500 méteren, végig kézben tartva a versenyt, negyedhajóhossznyi előnnyel nyert.[/b]

Az  Európa-bajnok Dombi Rudolf, Kökény Roland duó remekül rajtolt, féltávig a vezető svédek mögött haladtak közvetlenül. Az utolsó 250 méternél sikerült megelőzni a fáradó svédeket, de a portugálok és a németek nagyon jöttek fel.

A németek szorításában új erőre kaptak Dombiék, tartották az előnyüket velük szemben, de a táv végére nagyon feljöttek a portugálok a nyolcas pályán, szabad szemmel nem is lehetett látni, hogy melyik páros nyerte meg a versenyt.

A portugálok nagyon örültek, de aztán kiderült, hogy a Dombi, Kökény páros 53 ezredmásodperccel korábban haladt át a célon. A harmadik helyen a németek végeztek. A magyar páros Magyarország ötödik aranyérmét nyerte meg a londoni olimpián.


Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar páros győzelme után a női kajaknégyes következett 500 méteren. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Fazekas Krisztina négyes remekül kapta el a rajtot, ami kulcsfontosságú volt. Korábban többször is nyilatkozták, hogy ezen akarnak javítani, mert ez rendszerint hátrányt jelentett a korábbi versenyeknél.

Az első 250 méteren végig az élmezőnyben haladt a magyar hajó, féltávnál a fehéroroszoktól alig lemaradva a második helyen álltunk. A második 250 méteren aztán sikerült még egy lapáttal fokozni az iramot, lehagytuk a fehéroroszokat, de a német egység is nagyon jött. Biztosan tartották az előnyüket a lányok, de nem tudták leszakítani maguktól az üldözőket.

Nem engedték magukhoz közelebb a németeket, végül egy negyedhajónyi különbséggel szerezték meg a magyar csapat hatodik aranyérmét. A második helyen a németek, a harmadikon a fehéroroszok végeztek.


Forrás: MTI/Kovács Tamás

A magyar kajaknégyes utoljára a 1992-ben tudott olimpiai aranyat nyerni, azóta mindig a németek győztek. Akárcsak a júniusi a Európa-bajnokságon, ahol  a magyar hajó még csak harmadik lett.

Eredmények:

férfi K-2 1000 m:
1. DOMBI RUDOLF, KÖKÉNY ROLAND 3:09.646 p

2. Fernando Pimenta, Emanuel Silva (Portugália) 3:09.699
3. Martin Hollstein, Andreas Ihle (Németország) 3:10.117

női K-4 500 m, olimpiai bajnok:
1. MAGYARORSZÁG (SZABÓ GABRIELLA, KOZÁK DANUTA, KOVÁCS KATALIN, FAZEKAS KRISZTINA) 1:30.827 p

2. Németország (Carolin Leonhardt, Franziska Weber, Katrin Wagner-Augustin, Tina Dietze) 1:31.298
3. Fehéroroszország (Irina Pamjalova, Nagyesda Papok, Volga Csudszenka, Marina Pavtaran) 1:31.400
« Utoljára szerkesztve: 2012. Augusztus 11. - 14:43:54 írta wade51 »

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #12 Dátum: 2012. Augusztus 09. - 13:33:08 »


Kozák Danuta megnyerte második aranyérmét,
a Kovács, Douchev-Janics páros és a férfi négyes ezüstérmes

[origo]|2012. 08. 09., 12:26|Utolsó módosítás:2012. 08. 09., 12:48|

Kozák Danuta fantasztikus hajrával megverte a címvédő ukrán Oszipenkót, és megszerezte a magyar küldöttség hetedik londoni aranyérmét a kajak egyesek 500 méteres versenyében. Végig dobogós helyen evezve a második helyen ért célba a Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel alkotta kajaknégyes az 1000 méter döntőjében. A Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa kettős címvédőként szállt harcba 500 méteren, de nem tudta utolérni a bomba formában levő németeket, így ezüstérmes lett.

Kozák Danuta az előfutamát és a középdöntőjét is biztosan nyerte K-1 500 méteren, utóbbi során az összetettben második dél-afrikai riválisára is majdnem egy másodpercet vert. Jó formája mellett az is repítette a 25 éves magyar kajakost, hogy szerdán a négyessel 500 méteren olimpiai bajnok lett.

Az idén Európa-bajnok Kozák ötödikként rajtolt, majd folyamatosan jött felfele, és 250-nél már az ukrán Oszipenko mögött a második helyen lapátolt. Hátránya fél hajóhossznyi volt a szám olimpiai és világbajnoki címvédője mögött.

Az ukrán egy ideig még tudta tartani előnyét, ám 150 méterrel a cél előtt Kozák hatalmas hajrát indított, és fantasztikus tempóval nagyon megverte Oszipenkót.


Kozák: két nap alatt két olimpiai arany. Forrás: MTI/Kollányi Tibor

Kozák diadala előtt a Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman összetételű négyesért szurkolhattak a magyarok. A magyar egység futamgyőztesként jutott a döntőbe, ahol a négyes pályán kapott helyet. Kammerer Zoltán a pontszerzést tűzte ki célul nyilatkozatában, de sejteni lehetett, hogy ennél valójában többre vágynak kajakosaink szerdai remeklése után.

Az első rajt rosszul sikerült, éppen a magyar hajó rontott, ehhez képest Kammererék a második rajtnál sem voltak bátortalanok, és a második helyen kezdték a versenyt. Féltávnál az ausztrálok vezettek, a 2011-es szegedi vb-n aranyérmes németek sehol nem voltak, és később sem tudtak feljebb kapaszkodni. Az ausztrálok 750-nél is biztosan tartották az előnyt, a szlovákok egy hajszállal voltak lemaradva a második magyar hajó mögött.


A Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman összetételű négyes az 1000 méteres döntőben második lett Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyarok jó hajrája biztosan megtartotta a második helyet a célban, az ausztrálok nyertek, a csehek kapaszkodtak még fel a dobogóra.

A nap utolsó magyar érdekeltségű számában, a K-1 500 méteren a Kovács, Janics páros zsinórban harmadik olimpiai aranyáért szállt harcba. A harmadik pályáról induló magyar kettős nem kapta el rosszul a rajtot, de így is komoly hátrányba került a legnagyobb riválisnak számító német egység mögött.


Kovácsék hiába üldözték a németeket. Forrás: MTI/Kollányi Péter

Az idén eddig is bomba formát mutató németek pillanatok alatt félhajónyi előnyt szereztek, Kovácsék a lengyelekkel csatázva követték őket, és 250-nél a második helyen álltak.
A táv második felében eleinte csökkent a különbség a magyarok és a németek között, de a németek rá tudtak erősíteni, magabiztosan verték vissza Janicsék támadását, és megnyerték az olimpiát a címvédő előtt.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Augusztus 11. - 14:44:48 írta wade51 »

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #13 Dátum: 2012. Augusztus 10. - 22:37:54 »


Janics egyből edzeni ment a döntőbe jutás után
MTI|2012. 08. 10., 13:43|Utolsó módosítás:2012. 08. 10., 13:56|

A nőknél Douchev-Janics Natasa, a férfiaknál pedig Dudás Miklós bejutott a szombati döntőbe 200 m-en. Vajda Attilának élete legjobb sprintje is csak a B döntőhöz volt elég.


A 30 éves Douchev-Janics Natasa az előfutamban aratott győzelme után a középfutamban sem bízott semmit a véletlenre. A nyolc induló közül csak az első kettő és a három futam két legjobb harmadikja kerülhetett a fináléba, de Douchev-Janics lehajrázva a remekül kezdő lengyel Marta Walczykiewiczet, megnyerte a versenyt.

"Nem mondom azt, hogy nem mentem full pályát, de az első száz méteremen még lesz mit javítani" - mondta a magyar versenyző. "A táv első fele nem sikerült túl jól, most el is megyek, és gyakorolom azt az egy-két húzást, amelyre holnap szükségem lesz. Bízom benne, hogy szombaton is sok magyar lesz kint, én pedig, akárcsak ma, ismét megnyerem a futamomat" - tette hozzá.


Forrás: AFP/Damien Meyer

Az ifjúsági világbajnok, 21 éves Dudás Miklós az előfutamban elért harmadik hely után rendkívül nehéz középfutamba került kajak 200 méterben, riválisai között ott volt az aktuális világbajnok, a lengyel Piotr Siemionowski, a 2010-ben vb-győztes brit Ed McKeever és a szám korábbi egyeduralkodója, a német Ronald Rauhe is.

A nyolc induló közül négyen jutottak a fináléba, és végül McKeever és a francia Maxime Beaumont mögött a harmadik helyen csapott a célba, így készülhet a döntőre.

"Nagyon felkészültem erre az olimpiára és már nagyon vártam a napot, hogy vízre szállhassak" - nyilatkozott a parton Dudás. "Boldog vagyok, hogy sikerült bejutnom a döntőbe, ráadásul a középfutamban olyan neveket vertem meg, akiket korábban még soha. Előzetesen a finálé volt a célkitűzésem, de holnap megpróbálok beleadni még egy löketet, és majd meglátjuk, az mire lesz elég."

A kenu egyesek között versenyző Vajda Attila nem jutott a legjobb nyolc közé 200 m-en, középfutamban elért ötödik helye a B fináléhoz volt elegendő, azaz a legjobb esetben is kilencedikként zárhat.

"Mindent a rajtra tettem fel, jól el is kaptam, de a sprinterek az első pár méteren sokkal jobbak voltak. Ezzel együtt azt mondom, hogy ez volt életem legjobb 200 m-re. Még egy pár ilyen, és egész jó sprinter leszek" - nyilatkozott a parton mosolyogva Vajda. "Ötödik lettem, bejutottam a B döntőbe, azt hiszem, nem lehetek elégedetlen. A közönség fantasztikus, nagyon jó, hogy ennyi magyar van itt, köszönjük a biztatást."

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15026
 • Megköszönte: 812 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Kajak-kenu, evezés, vitorlázás
« Válasz #14 Dátum: 2012. Augusztus 11. - 14:04:35 »


Janics csak a dobogóig tudott felkapaszkodni, Dudás pontszerző
[origo]|2012. 08. 11., 11:33|Utolsó módosítás:2012. 08. 11., 13:10|

Douchev-Janics Natasa nem tudta lehajrázni vetélytársait a 200 méteres kajakdöntőben, így végül bronzérmet szerzett a londoni olimpián. A férfiaknál az első olimpiáján szereplő Dudás Miklós a pontszerző hatodik helyen végzett ugyanezen a távon.

Douchev-Janics Natasának ezüstéremmel indult az olimpiája, csütörtökön a kettesek 500-as versenyében Kovács Katalinnal hiába üldözték a németeket, így a 2004-es és a 2008-as diadal után nem tudták megvédeni olimpiai bajnoki címüket.

Másnap az egy évvel a szülése után versenyző Janics 200 méteren előbb megnyerte az előfutamát, majd a középdöntőben egy gyengébb rajt után is megverte a mezőnyt. A futam után viszont nem volt elégedett, és azonnal edzeni indult, hogy a jó rajthoz szükséges húzásokat gyakorolja.

A 200-on háromszoros világbajnok a szombati döntőben a négyes pályán szerepelt, közvetlenül a legnagyobb riválisának számító új-zélandi Carrington mellett. A rajtja ezúttal sem sikerült jól, így a negyedik-ötödik helyről kellett kapaszkodnia. A féltávnál sikerült erősítenie, ám a mindent elsöprő hajrá ezúttal elmaradt, az új-zélandi és az egyesen lapátoló ukrán Oszipenko is előtte végzett.


Forrás: MTI/Kovács Tamás

Janics előtt a férfiak 200-as döntőjébe jutott Dudás Miklósért szurkolhattak a magyarok. Az első olimpiáján induló 21 éves magyar jól rajtolt a hármas pályán, tartotta helyét a legjobbak mögött, és végül az Európa-bajnok Novakovicot és a többszörös világbajnok Rauchét megelőzve a pontszerző hatodik helyen végzett. Az aranyérem a hazaiaké lett, mert a brit McKeever nyert.

A kenuegyesek 200-as B döntőjében Vajda Attila harmadik lett.