Szerző Téma: Ol. Birkózás, judó, ökölvívás, súlyemelés  (Megtekintve 4713 alkalommal)

Leírás:

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15271
 • Megköszönte: 918 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Birkózás, judó, ökölvívás, súlyemelés
« Válasz #30 Dátum: 2016. Augusztus 16. - 18:50:04 »

KISS BALÁZS KI IS ESETT NYOLCADDÖNTŐBELI VERESÉGE UTÁN
NEMZETISPORT.HU/Frissítve: 2016.08.16 17:49

Kiss Balázs a selejtezőben 3:0-ra legyőzte az ukrán Dmitrij Timcsenkót, majd a nyolcaddöntőben 5:3-ra kikapott a svéd Fredrik Schöntől a kötöttfogású birkózók 98 kilogrammos súlycsoportjában. A magyar sportoló a vigaszágon sem folytathatja, mivel Schön az elődöntőben kikapott a kubai Yasmany Lugótól.



Kiss Balázs a nyolcaddöntőben kikapott a riói olimpián (Fotó: AFP)

NYOLCADDÖNTŐ: KISS–SCHÖN

Az első akciót Kiss Balázs indította el, amit sikeresen be is fejezett (2:0), ám utána a svéd birkózó került jobb helyzetbe, felkapta és átpörgette a magyart (2:5).
A második három perc elején parterhelyzetbe került Schön, de nagyon hamar felállt a térdelő helyzetből. Kiss Balázs tovább próbálkozott, erőfeszítéseit egy intéspont (3:5) és újabb parterhelyzet koronázta, ám Kiss ezzel a helyzettel sem tudott mit kezdeni.
Schön az utolsó másodpercekben már nem akart akciózni, Kiss viszont nem talált rajta a fogást, az eredmény pedig nem változott.


„Nagyon sajnálom. Az első meccsen kiválóan ment a birkózás, és ezen is jól kezdtem” – mondta keserűen a vesztes mérkőzés után Kiss Balázs az MTI-nek.
„Az akcióm után a bírók sokáig tanakodtak, hogy bebillent-e a svéd, én pedig azt hittem, nem adnak semmit, állásból megyünk tovább. Miután mégis megadták a pontokat nekem, már olyan helyzetben voltam, melyben nem tudtam mit csinálni, szárazak voltunk, Schön pedig nagyon erős, jól emel. A végéig küzdöttem, mindent megpróbáltam, sajnálom.”
Kiss Balázs a vigaszágon sem folytathatja, mivel Schön az elődöntőben kikapott a kubai Yasmany Lugótól.


SELEJTEZŐ: KISS–TIMCSENKO

A mérkőzésen először az ukrán került parterhelyzetbe, amit Kiss kihasznált, átpörgette riválisát, ezért két pontot kapott (2:0). Az első három perc további szakaszában nem változott az eredmény, az ukrán nem talált fogást a magyar birkózón.

A folytatásban Timcsenkót megintette a szlovák mérkőzésvezető, így Kiss már 3:0-ra vezetett, ám az újabb partherhelyzetből nem csinált akciót.
Kevesebb mint egy perccel a küzdelem vége előtt a magyar sportolót is leküldte a bíró, ám az ukrán nem tudta átpörgetni, így Kiss 3:0-ra megnyerte a meccset.


RIO 2016, BIRKÓZÁS
KÖTÖTTFOGÁS, 98 KG
Selejtező: –Dmitrij Timcsenko (Ukrajna) 3:0
Nyolcaddöntő: Kiss Balázs–Fredrik Schön (Svédország) 3:5





LŐRINCZ T. KIKAPOTT, ÉS VIGASZÁGON SEM FOLYTATHATJA
NEMZETISPORT.HU/Frissítve: 2016.08.16 17:14

Lőrincz Tamás 4:0-ra kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól a kötöttfogású birkózók 66 kilogrammos súlycsoportjának selejtezőjében. Lőrincz a vigaszágon sem folytathatja, legyőzője ugyanis vereséget szenvedett a negyeddöntőben.

 
A londoni olimpián ezüstérmet szerző Lőrincz Tamás a 2013-ban világbajnoki címig, 2015-ben pedig vb-ezüstig jutó dél-koreai Rju Han Szu ellen kezdte meg szereplését a riói olimpián.
A mérkőzés elején egyik fél sem tudott akciózni, a bírók azonban aktívabbnak látták a dél-koreait, így Lőrinczet kétszer is megintették, az ezért járó parterhelyzetet azonban kivédekezte. Az első menet vége előtt kilenc másodperccel nyakra fogás miatt két pontot kapott Rju Han Szu, így előnnyel mehetett pihenni.


„Állítólag a nyakához nyúlt, nem tudom, én még ilyet nem láttam” – mondta Takács Ferenc, a válogatott másodedzője az MTI-nek Lőrincz intéséről.
A szituációról Sike András szövetségi kapitánynak is megvolt a véleménye: „Úgy tűnik, mi nem nyúlhatunk hozzá az ellenfeleinkhez, nekünk nem szabad.”

A második menetben ismét a dél-koreait látták aktívabbnak – akit egyébként egyszer intettek meg a mérkőzés folyamán –, sőt újabb két pontért ki is tolta Lőrinczet a szőnyeg érvényes felületéről, így már 4:0-ra elhúzott.
A hátralévő időt jól tartotta kézben Rju Han Szu, így megnyerte a mérkőzést, és bejutott a legjobb nyolc közé. Lőrincz Tamás a vigaszágon sem folytathatja, legyőzője ugyanis a negyeddöntőben vereséget szenvedett az örmény Migran Arutjunjantól.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15271
 • Megköszönte: 918 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Birkózás, judó, ökölvívás, súlyemelés
« Válasz #31 Dátum: 2016. Augusztus 16. - 23:15:56 »

NAGY PÉTER MÁSODIKKÉNT ZÁRT A B-CSOPORTBAN
NEMZETISPORT.HU/Frissítve: 2016.08.16 23:04

A magyar súlyemelést a riói olimpián egyedül képviselő Nagy Péter 420 kilogrammos összesített eredménnyel (193 kg szakítás + 227 kg lökés) a második helyen zárt a férfi súlyemelők +105 kg-os súlycsoportjának B-csoportjában.



Nagy Péter a B-csoport második helyén zárt (Fotó: Szűcs Miklós)

Szinte hihetetlen, de úgy érkeztünk el az utolsó súlyemelőversenyig (hét-hét férfi- és női kategóriában hirdettek korábban győztest...), hogy Európának egyetlen arany sem termett Rióban.

Őszintén szólva az ólomsúlyban is az iráni Behdad Szalimikordasziabinak állt a zászló, hozzátéve, hogy a nagy rivális grúz Lasa Talahadze elsőségében azért reménykedhetett az öreg kontinens. Erre a kérdésre azonban csak az A-csoport éjfélkor kezdődő küzdelme ad majd választ, addig pedig a B-csoportban induló, a 2012-es játékokon a 11. helyen végző Nagy Péterre figyeltünk, aki egyéni csúcsának (421 kg) túlszárnyalását tűzte ki célul.
Testsúlyrekordját mindenesetre még a viadal előtt „megjavította" a szegediek 192 centis óriása, pályafutása során először mérlegelt 157 kiló felett, egészen pontosan 158.86 kilogrammal.

Kezdésnek szakításban 182, lökésben 218 kilót íratott be – előbbi óvatosnak mondható, míg lökésben eddig csak egyszer, a 2013-as wroclawi világbajnokságon indított magasabban, akkor rögtön 220 kilóra ment rá. Kitűnt, hogy a 12 tagú B-csoportban a tavaly vb-negyedik tajvani Csen Sih-csieh és a kevéssé ismert üzbég Rustam Djangabaev papíron erősebb, más kérdés, hogy az ázsiai elszámította magát, és 185 kilón ragadt az első fogásnemben, míg Nagy Péter háromszor is kidönthetetlen tölgyfaként vert gyökeret a Riocentro talajába – és 193 kilóra javította egyéni legjobbját.

A lökést a 195 kilóig jutó Djangabaev mögött a második helyen várta, és a látottak alapján Stark Tibor 2000. szeptember 26. óta fennálló, a sydneyi olimpián elért 425 kilós országos rekordját is megcélozhatta. Nem is fogta vissza magát, s miután megcsinálta a 218-at, majd a 227-et, előbb 231-re, majd 233-ra, végül 234-re emeltetett harmadik kísérlete előtt. Ez magában rejtette egyéni csúcsának elszalasztását, ám ebben a helyzetben érthető lépésre szánta rá magát. Szóval, nekiveselkedett a 234-nek, de nem bírt vele, s mert a tajvani háromszor rontva kiesett, Nagy Péter 420 kilóval a B-csoport második helyén végzett a 432 kilót emelő Djangabaev mögött.
Miután az A-csoportban tizenegyen kaptak helyet, a 13.-nál rosszabb helyen már nem végezhet.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15271
 • Megköszönte: 918 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Birkózás, judó, ökölvívás, súlyemelés
« Válasz #32 Dátum: 2016. Augusztus 19. - 00:30:05 »


HÁROM MECCS JUTOTT NŐI BIRKÓZÓINKNAK, DE EGYET SEM NYERTEK
ORIGO/2016.08.18. 21:59

A mai sem a mi napunk volt a birkózócsarnokban. Sastin Mariannának egy, míg Németh Zsanettnek két meccs jutott, de a három csatából egyet sem nyertek meg. Egyikük hiába volt elég erős, míg másikuknál éppen az erő hiányzott.


A férfi birkózó delegációnk okozta csalódottság (csak Bácsi Péter és Lőrincz Viktor tudott odaérni az 5. helyre) után a nők mai küzdelmeitől sem várhattunk nagy csodákat. Két súlycsoportban képviseltettük magunkat – Sastin Marianna a 63, míg Németh Zsanett a 75 kg-os súlycsoportban lépett szőnyegre.

Sastiné volt az első meccs, de a 2013-ban még 59 kg-ban világbajnoki címet szerző versenyzőnek nem hozott szerencsét, hogy visszatért abba a súlycsoportba, amiben 2011-ben nyert vb-ezüstöt. Az orosz Inna Trazsukova sima 3-0-s győzelmet aratott – maradt a vigaszág reménye.


Trazsukova lábra támad, és ezzel le is győzi Sastin Mariannát (zöldben)
Forrás: AFP/Jack Guez

"Az döntött, hogy az orosz birkózó hosszú évek óta 63 kilogrammban versenyez, Marianna meg nyolc hónapja készül ebben a kategóriában" – kezdte értékelését Wöller Ákos, a 63 kilósok között kiesett Sastin Marianna birkózó férje és edzője.

Az egyikük elég erős volt

"Amikor Marianna érmet nyert 63-ban, akkor két évig arra készült, mert csak az volt olimpiai súlycsoport. Az ereje megvan, az világszínvonalú, még 75 kilóban is jó lenne, de ahhoz kell a rutin, hogy ezt az erőt birkózásban is tudja használni ebben a súlyban."

"Az elmúlt időszakban többször arról beszélt, hogy érez magában még néhány jó évet, de nem tudom, mi lesz. Ő fog dönteni, ám az biztos, ha folytatja, akkor némileg át kell alakítani a felkészülését."

A délután folyamán aztán kiderült, hogy Sastinnak nem kell a vigaszágon birkóznia, az orosz ugyanis nem jutott el a döntőig, a nyolc között 5-4-re kikapott a kínai Xu Ruitól.


A másik nem volt elég erős

Németh Zsanett is csak egy kicsivel járt jobban, miután az idén U23-as Európa-bajnok Németh az ötkarikás ezüst- és bronzérmes Guzel Manyurova ellen kezdte meg szereplését, s kevesebb mint két és fél perc alatt 12-2-es vereséget szenvedett.
Némethnél is igaz volt, hogy abban az esetben küzdhet tovább a vigaszágon, ha a kazah döntőbe jut.


"Sokkal erősebb volt nálam" - préselte ki magából a sírással küzdő Németh Zsanett a vereség után. Mint elmondta, az volt az előzetes taktika, hogy ellenfele ne jöjjön be lábra az első három percben, és megpróbálja őt lefárasztani, de ez nem jött be sajnos, mert Manyurova mégis lábra támadott.


Németh Zsanettnek (pirosban) a vigaszági meccsen sem ment a birkózás
Forrás: AFP/Jack Guez

Manyurova viszont legalább azt a szívességet megtette, hogy bejutott a döntőbe, így megadva a lehetőséget Némethnek a vigaszági küzdelemre, ahol két meccset kellett volna nyerni a bronzéremért. Németh azonban hiába vezetett egy jó akcióval 2-0-ra az első meccsén a kameruni Annabel Laure Ali ellen, végül 5-2-re kikapott, és helyezetlenül zárt.

A magyar birkózó küldöttség így elég gyászos mérleggel kénytelen hazautazni Rióból. Érmet nem szereztünk, Bácsi Péter (66 kg) és Lőrincz Viktor (85 kg) 5. lett, míg Kiss Balázs (98 kg) és a két lány helyezetlenül zárt.