Szerző Téma: Ol. Atlétika  (Megtekintve 1967 alkalommal)

Leírás:

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Ol. Atlétika
« Dátum: 2012. Július 24. - 14:19:28 »


Csapatunk:

"A" szintesek:
Atlétika (7): Baji Balázs, Pars Krisztián, Kiss Dániel, Erdélyi Zsófia, Kálovics Anikó, Rakonczai Bea, Márton Anita

"B" szintesek:
Atlétika (11): Deák Nagy Marcell, Farkas Györgyi, Kazi Tamás, Kovács Tamás, Kürthy Lajos , Madarász Viktória, Minczér Albert, Orbán Éva, Helebrandt Máté, Juhász Vanda, Szabó AttilaOlimpiai menetrend:
Kód:
Only registered users can see contents. Kérjük kattintson ide Regisztrálj Vagy Jelenkez Be.
« Utoljára szerkesztve: 2012. Július 26. - 09:41:18 írta wade51 »

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #1 Dátum: 2012. Július 26. - 11:31:13 »


"Egy magyar atlétával bármit meg lehet csinálni" - doppingvétség miatt eltiltották Kővágót
[origo]|2012. 07. 26., 9:07|Utolsó módosítás:2012. 07. 26., 11:16|

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntése értelmében doppingvétség miatt nem indulhat a londoni olimpián Kővágó Zoltán Európa-bajnoki bronzérmes diszkoszvető. A londoni olimpián is esélyesként számon tartott atléta nem adott pozitív mintát, de állítólag kivonta magát egy ellenőrzés alól. Az ügyét viszgáló magyar bizottság, de a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult, amelynek döntése ellen már nem lehet fellebbezni. Kővágó szerint nem is találkozott az osztrák doppingellenőrrel, de valaki nagyon keresztbe akart tenni neki.


Nem tudom, mikor pisiltem utoljára piszoárba - Kővágó Zoltánt megőrjítik a doppingellenőrök
Kővágót állítólag tavaly augusztusban akarta ellenőrizni egy osztrák doppingellenőr, aki azt állítja, hogy az edzőteremben kereste fel a magyar atlétát, Kővágó ezzel szemben azt mondja, nem is találkozott az ellenőrrel, ráadásul 72 órán belül kétszer - a vitatott eset előtt és után - is ellenőrizték. Több mint fél évvel később érkezett a felkérés az IAAF-tól a magyar szövetséghez, hogy vizsgálja ki az ügyet. A Magyar Atlétikai Szövetség, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Antidopping Csoport egy-egy képviselője által alkotott bizottság egyhangúlag felmentette Kővágót, három héttel ezelőtt, nem sokkal a határidő lejárta előtt azonban az IAAF fellebbezett a CAS-nál a döntés ellen.   

"A CAS másodfokú döntésében helyt adott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség fellebbezésében foglaltaknak, mely szerint a sportoló megszegte doppingellenes kötelezettségeit, és kivonta magát a doppingellenőrzés alól" - áll a Magyar Atlétikai Szövetség csütörtöki közleményében.

Az athéni játékokon ezüstérmes dobóatléta, aki idei eredményei alapján Londonban is éremesélyesnek számított, kétéves eltiltást kapott. A sportdöntőbíróság ítélete jogerős, további fellebbezésre nincs lehetőség.

"Értetlenül és nagyon szomorúan állunk a döntés előtt, amelyet annak ellenére hoztak meg, hogy Zoli több tanúval is alátámasztotta az igazát, míg a doppingellenőrnek még a saját tanúja is ellene vallott" - mondta az [origo]-nak Kővágő mentális felkészítője, Szabó György, aki nem érti, miért kérte fel egyáltalán a magyarokat az IAAF a vizsgálat lefolytatására, ha nem fogadta el az eredményt, akkor miért nem vonta azonnal magához az ügyet.

"Ezzel nemcsak Zolit sározták be és törték ketté a karrierjét, hanem Magyarországot is arcul csapták, hiszen ha ez a vád megáll, az azt sejteti, hogy itt még egy eljárást sem tudnak lefolytatni, mert mindenki korrupt. Úgy látszik, egy magyar atlétával bármit meg lehet csinálni, nyilvánvalóan valamilyen koncepció húzódik a dolog mögött, csak azt nem tudjuk, hogy mi."

Kővágó: Nem doppingoltam
Kővágó Zoltán a Facebook-oldalán üzent a szurkolóinak, és leírta, hogy nem doppingolt. "Bizonyára hallottátok, mit csináltak velem, és a magyar diszkoszvetéssel. Becsületemre legyen mondva, nem doppingoltam, de úgy látszik, a sorozatos negatív tesztek és a magyar hatóságok felmentése sem elegendőek a bizonyításhoz. Bizonyára egy évvel ezelőtti nyert per újratárgyalásának semmi köze a most kezdődő olimpiához, és bizonyára ez nem egy megrendezett hadjárat ellenem... Köszönöm mindenkinek szurkolást, sajnálom, hogy csak ennyit tudtam tenni értetek és a hazáért."

Szabó szerint több furcsaság is van ítéletben, például az, hogy miért keddtől tiltották el Kővágót, és nem attól az időponttól, amikor a doppingvétséget  állítólag elkövette. Kővágóék azt sem értik, miért csak fél évvel az állítólagos mulasztás után kezdték vizsgálni az ügyet.

Szabó elmondta, hogy Kővágót rettenetesen megviselték a történtek, és már az eljárás alatt úgy érezte, hogy valaki nagyon keresztbe akar tenni neki. Három  hete nem is tudott edzeni, hiszen folyamatosan jogi dolgokkal kellett foglalkoznia, Szabó szerint lehet, hogy a kihagyás miatt akkor sem tudta volna vállalni az olimpiát, ha kedvező eredmény születik.

"Még éjszaka felhívott Lausanne-ból, és nagyon optimista volt, úgy érezte, jól sikerült a tárgyalás, hiszen nem tudtak ellen felhozni semmit, az őt képviselő svájci jogász szerint is nonszensz az egész eljárás" - mesélte Szabó. Kővágó korábban azt mondta neki, hogy ha eltiltják, akkor befejezi a sportpályafutást, hiszen semmi garancia sincs, hogy nem történhet meg vele bármikor ugyanez.

Kővágó a második a londoni játékokra szintet teljesített magyar atléták közül, aki doppingvétség miatt nem indulhat: korábban a másik diszkoszvető, Fazekas Róbert került ki a csapatból, miután egy doppingellenőrzés során mintájában sztanozolol nyomaira bukkantak.

Szerdán kilenc atléta versenyzési jogát függesztette fel doppingvétség miatt a nemzetközi szövetség, Kővágó a tizedik.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #2 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 15:10:42 »


Kiesett a magyar súlylökő
Kürthy Lajos 19,65 méteres eredménnyel a 21. helyen végzett a súlylökőknél, így lemaradt a döntőről.Doppingügy miatt lépett vissza Pars legnagyobb ellenfele
MTI|[origo]|2012. 08. 03., 13:37|Utolsó módosítás:2012. 08. 03., 14:12|

A háromszoros világbajnok fehérorosz Ivan Tyihon nem indulhat el kalapácsvetésben a londoni olimpián, miután évekkel ezelőtti mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök.


Pars Krisztián világranglista-vezető nagy vetélytársa csütörtökön még szerepelt a rajtlistán, de péntek reggel már nem volt ott a selejtezőben dobókörbe lépett versenyzők között.
Az MTI információja szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kérte csütörtökön a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget (IAAF), hogy vegye le a rajtlistáról Tyihont.
Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a fehérorosz sportminisztérium szóvivője pénteken bejelentette, hogy az IAAF kérte Tyihon visszaléptetését, mert a 2004-es athéni olimpián és a 2005-ös helsinki világbajnokságon adott mintáinak ismételt vizsgálata során tiltott szer nyomaira bukkantak az ellenőrök.

"Úgy döntöttünk, eleget teszünk a kérésnek, mert nem akartuk megkockáztatni hogy a teljes atlétacsapatunkat szankcionálják" - magyarázta a visszaléptetést Vlagyimir Neszterovics minisztériumi szóvivő, aki ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Tyihon idei doppingellenőrzései mindig negatív eredményt hoztak.

Tyihon volt az egyetlen, aki idén nagyobbat dobott Pars Krisztiánnál. A fehérorosz kalapácsvető a 2004-es athéni olimpián ezüstérmet szerzett, miután a győztes Annus Adriánt doppingvétség miatt megfosztották az első helytől.

Tyihon négy éve, Pekingben harmadik lett honfitársa, Vagyim Gyevjatovszkij mögött, de a NOB doppingolás miatt mindkettőjüket kizárta, és eltiltotta. Így a negyedik Pars Krisztián a második helyre léphetett volna előre. A két fehérorosz azonban fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), amely 2009-ben eljárási hiba miatt megsemmisítette a NOB döntését.
A legújabb fejlemények után az is elképzelhető, hogy Pars így mégis megkaphatja a pekingi ezüstérmet.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #3 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 18:00:19 »


Pars a legjobb eredménnyel döntős kalapácsvetésben
MTI|[origo]|2012. 08. 03., 15:44|Utolsó módosítás:2012. 08. 03., 16:07|

Pars Krisztián 79,37 méteres dobással, a selejtező legjobb eredményét elérve bejutott a vasárnapi döntőbe kalapácsvetésben a londoni olimpia pénteki versenynapján.

A szombathelyiek Európa-bajnok nehézatlétája a második selejtezőcsoportban szerepelt az olimpiai kalapácsvetésben, s elsőre egy biztonsági dobással 77,11 méterig jutott. Valószínűleg ez is elég lett volna neki a fináléhoz, de a második sorozat után már nem maradtak kérdőjelek, ugyanis könnyedén sikerült túlszárnyalnia a 78 méteres selejtező szintet.

Parson kívül a selejtezőszintet mindössze ketten tudták teljesíteni: a japán Murofusi a legjobbját dobta a szezonban (78,48), a szlovén Kozmus pedig 78,12 métert teljesített.


"Fel vagyok háborodva, nem értem, hogy lehet ilyen a szervezés egy olimpián", panaszkodta a selejtező után Pars Krisztián. Mint mondta, előbb húsz percet majd félórát kellett minden különösebb indok nélkül várakozniuk, ezért aztán kétszer kellett bemelegíteniük is.

A kalapácsvető eredményéről elégedetten nyilatkozott, majd hozzátette: a döntőben 82 méterrel elégedett lenne - jelentette Londonból az [origo] munkatársa. A felvetésre, hogy mit választana inkább: legyen aranyérmes 79 méterrel, vagy dobja meg82 a métert, de az csak a második helyzet elég, mert valaki tíz centivel megelőzi, azt mondta, inkább az előbbi. Pars amúgy azt állítja, nem zavarja, hogy a szurkolók aranyat várnak tőle. "Nekem is ez a célom, azért jöttem ide, hogy aranyérmet nyerjek" - mondta Pars Kriszián.

A selejtezők kezdete előtt kiderült, hogy Pars Krisztián egyik legnagyobb ellenfele, a háromszoros világbajnok fehérorosz Ivan Tyihon nem indulhat el kalapácsvetésben a londoni olimpián, miután évekkel ezelőtti mintáinak újbóli vizsgálata során doppingszer nyomaira bukkantak az ellenőrök.

A selejtező végeredménye:
1. Pars Krisztián 79,37 méter

2. Murofusi Kodzsi (japán) 78,48
3. Primoz Kozmus (szlovén) 78,12
4. Olekszij Szokirszkij (ukrán) 77,65
5. Kibwe Johnson (amerikai) 77,17
6. Kirill Ikonnyikov (orosz) 76,85
7. Szymon Ziolkowski (lengyel) 76,22
8. NAZAROV Dilshod Nazarov (tadzsik) 75,91
9. Lukas Melich (cseh) 75,88
10. Nicola Vizzoni (olasz) 74,79
11. Alexander Smith (brit) 74,71
12. Valerij Sviatoka (fehérorosz) 74,69

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #4 Dátum: 2012. Augusztus 03. - 23:58:20 »


Etióp címvédés női 10 ezer méteren
MTI|2012. 08. 03., 23:28|

Az etióp Tirunesh Dibaba megvédte címét női 10 ezer méteren pénteken a londoni olimpián, a második helyen a kenyai Sally Jepkosgei Kipyego ért célba, a harmadik pedig honfitársa, Vivian Jepkemoi Cheruiyot lett.

nők, 10 ezer méter:

1. Tirunesh Dibaba (Etiópia) 30:20.75 perc
2. Sally Jepkosgei Kipyego (Kenya) 30:26.37
3. Vivian Jepkemoi Cheruiyot (Kenya) 30:30.44


Három centivel nyert a címvédő súlylökő
MTI|2012. 08. 03., 22:49|

A lengyel Tomasz Majewski megvédte címét férfi súlylökésben pénteken a londoni olimpián, a második - mindössze három centiméterrel mögötte - a német David Storl lett, míg a harmadik helyen az amerikai Reese Hoffa végzett.

férfiak, súlylökés:

1. Tomasz Majewski (Lengyelország) 21,89 méter
2. David Storl (Németország) 21,86
3. Reese Hoffa (Egyesült Államok) 21,23

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #5 Dátum: 2012. Augusztus 04. - 15:55:01 »


Nem jutott tovább 400-on Eb-ezüstérmesünk
MTI|2012. 08. 04., 12:47|Utolsó módosítás:2012. 08. 04., 13:01|

Deák Nagy Marcell nem jutott tovább a férfi 400 m előfutamából a londoni olimpia szombati versenynapján.


A Helsinkiben rendezett júniusi Európa-bajnokságon ezüstérmes futó a nyolcas pályára került a hatodik futamban, itt indult többek között a címvédő amerikai Lashawn Merritt is. A 20 éves Deák Nagy 45.52 mp-es országos csúcsánál hárman is jobb idei eredménnyel rendelkeztek. A hét futamból az első három helyezettek mellett a további három legjobb időt elérő folytathatta a középdöntőben.

Deák Nagy a tőle megszokott egyenletes tempóban kezdett, miközben Merritt féltávnál feladta a versenyt. A célegyenesbe a magyar atléta negyedikként fordult, és egy darabig úgy tűnt, be tudja fogni az előtte futó brit Conrad Williamst. Végül öt századdal lemaradt a továbbjutó helyről, 46.17 mp-es idejével búcsúzni kényszerült.

"Nem tudtam mit kezdeni ezzel a nyolcas pályával" - nyilatkozott elkeseredetten az első olimpiáján szereplő, junior világbajnok Deák Nagy Marcell.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #6 Dátum: 2012. Augusztus 05. - 00:09:10 »


Helebrandt Máté 32. helyen gyalogolt célba
MTI|2012. 08. 04., 19:53|Utolsó módosítás:2012. 08. 04., 19:54|

Helebrandt Máté egyéni csúccsal a 32. helyen végzett 20 km-es gyaloglásban a londoni olimpián. A győzelmet a kínai Csen Ting szerezte meg.


A Nyírsuli sportolója az 56 indulót számláló mezőnnyel a Buckingham Palota mellett található St. James parknál vágott neki a belvárosban kijelölt pályának. Helebrandt, aki 1:24:10 órás egyéni csúcsával biztosította helyét az ötkarikás játékokon, az első kilométerek után leszakadt az élbolytól, s a mezőny utolsó harmadában gyalogolt.

A hajrában azonban sikerült feljebb kapaszkodnia, s végül 1:23:32 órával, eddigi legjobbjával ért célba. A 23 éves atléta az olimpiai rekorddal győztes kínai Csen Tingtől 4:46 perccel maradt el.

Eredmény, férfi 20 km-es gyaloglás:
[/u]
1. Csen Ting (Chen Ding, Kína) 1:18:46 óra
2. Erick Barrondo (Guatemala) 1:18:57 ó
3. Vang Csen (Wang Zhen, Kína) 1:19:25 ó
...32. Helebrandt Máté 1:23:32 ó
« Utoljára szerkesztve: 2012. Augusztus 05. - 00:43:35 írta wade51 »

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #7 Dátum: 2012. Augusztus 05. - 00:44:38 »


Még mindig Fraser-Pryce a leggyorsabb nő a világon
[origo]|2012. 08. 04., 23:20|Utolsó módosítás:2012. 08. 04., 23:22|

A jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce megvédte címét 100 méteres síkfutásban szombaton a londoni olimpián.


A 25 éves sprinter 10.75 másodperccel diadalmaskodott, ez három századdal jobb a pekingi idejénél. A második helyen az amerikai Carmelita Jeter végzett, míg a harmadik a szintén jamaicai Veronica Campbell-Brown lett.

női 100 méter, döntő:
1. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10.75 másodperc

2. Carmelita Jeter (Egyesült Államok) 10.78
3. Veronica Campbell-Brown (Jamaica) 10.81

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #8 Dátum: 2012. Augusztus 06. - 00:16:18 »


Még mindig Bolt a világ leggyorsabb embere
[origo]|2012. 08. 05., 22:58|Utolsó módosítás:2012. 08. 06., 0:02|

Usain Bolt 9,63 másodperces idővel megvédte címét a 100 méteres férfi síkfutás olimpiai döntőjében. Yohan Blake tökéletesen elégedett volt a második hellyel, Tyson Gay viszont csalódottan beszélt a futam után, Bolt pedig csak annyit mondott: "Ha futásról van szó, tudom, mi a dolgom."
Mi történik, ha Justlin Gatlin kiválóan kapja el a rajtot, és szerez két-három méter előnyt Bolttal szemben? - ez volt talán az egyetlen kérdés a százas síkfutás olimpiai döntője előtt. A két atléta kisvártatva választ adott a kérdésre.


Nyolcvanezer néző várta türelmetlenül a rajtot, a hangosbemondó csendre szólította fel a szurkolókat, majd néhány másodperces feszült csend után elindulhatott a futam. Gatlin a hatos pályán remekül kapta el a rajtot, Bolt a hetesen szokása szerint rosszul. Ennek azonban semmi jelentősége sem volt: a jamaica közönségkedvenc nekilendült, 60 méter táján az élre tört, végül 9,63 másodperces olimpiai csúccsal győzött. A második a szintén jamaicai Yohan Blake, a harmadik az amerikai Justin Gatlin lett. Bolt 12 századdal verte a másodikat, 16 századdal javította meg idei legjobbját, de saját 2009-es világcsúcsától öt századdal elmaradt.

Bolt a célban ezúttal nem tárta szét a karjait, ahogy négy éve Pekingben, csak a cél után adta elő a szokásos mutatványát, az ég felé kifeszített egy képzeletbeli íjat. Közben zúgott a Usain! Usain! Usain! kórus, a leggyorsabb ember pedig az ujjával mutogatva azt kérdezte: "Kételkedtetek bennem? Tényleg kételkedtetek bennem?"

"Az egész a futásról szól, és az megy nekem. Nem nagyon aggódtam a rajt miatt, mert a kiugrástól tartva kicsit később indultam. Amikor futni kell, tudom a dolgom. A tömeg csodálatos volt, éreztem az energiáukat" - nyilatkozta később.

A második Blake úgy érzi, többet nem is érhetne el: "Mi egyebet kérhetnék? Usain a leggyorsabb ember a világon, és enyém az ezüstérem. Köszönöm az edzőmnek."


Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Tyson Gay ugyanakkor csalódottnak tűnt: "Megpróbáltam, ember. A legjobbat hoztam, amit csak tudok, de kevés volt."

A döntő legnagyobb vesztese mégsem Gay volt, hanem Asafa Powell, aki futás közben megsérült, nem is tudta rendesen befejezni a futamot, csak bebicegett a célba. A lesántult jamaicain kívül mindenki tíz másodpercen belül ért célba.

Férfi 100 méter:
1. Usain Bolt (Jamaica) 9.63 másodperc

2. Yohan Blake (Jamaica) 9.75
3. Justin Gatlin (Egyesült Államok) 9.79

A 9,4-re még várni kell
Usain Bolt 2008-ban a pekingi olimpia egyik legfényesebb csillagaként három világcsúcsot döntve nyert három aranyérmet a Madárfészekben: 100 méteren 9,69, 200 méteren 19,30, 4x100 méteren pedig - a jamaicai váltó tagjaként - 37,10-es idővel lett első. "Lassítottam a cél előtt, és egyáltalán nem voltam fáradt.  Úgy éreztem, képes lennék visszamenni a rajtvonalhoz, és lefutni újra a távot" - hencegett a százas világcsúcsa után, amelyet 2009-ben 9,58-ra javított.

2010-ben sérüléssel bajlódott, és kétszer is kikapott Tyson Gaytől, de egy évre rá a dél-koreai vb-n úgy tűnt, ismét verhetetlen lesz (kétszáz méteren minden idők legjobb nem világcsúcsot érő  idejével, 4x100-on pedig új világcsúccsal szerzett aranyérmet), százon viszont rossz rajt miatt kizárták, honfitársa, Yohan Blake pedig élt a lehetőséggel, és 9,92-vel elhódította Bolt vb-címét.

Idén is elszenvedett néhány kisebb-nagyobb vereséget, rajongói már akkor is felkapták a fejüket, amikor Ostravában mindössze 10,04-gyel sikerült nyernie, aztán június végén következett a jamaicai válogató, amelyen 11 századdal ismét megelőzte őt Blake.

Bolt azonban a legyintett a lassulásra, mint mondta, őt csak az olimpia érdekli. Igaz, az áprilisban kitűzött 9,4-es időtől elmaradt, Londonban így is egyértelműen kiderült, hogy még mindig ő a világ leggyorsabb embere.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #9 Dátum: 2012. Augusztus 06. - 00:27:49 »A Dobó Pápa fényképével Forrás: MTI/Kollányi Péter

Pars Krisztián olimpiai bajnok
[origo]|2012. 08. 05., 23:19|Utolsó módosítás:2012. 08. 06., 0:09|

Pars Krisztián ellentmondást nem tűrő teljesítménnyel, végig vezetve nyerte meg a kalapácsvetés döntőjét. Egy fennakadt kalapács miatti közjáték is hátráltatta, ennek ellenére harmadszorra 80,59 métert dobott, ő jutott egyedül nyolcvan fölé a mezőnyben.

Pars Krisztián a legjobb eredménnyel, 79,39 méterrel jutott be a kalapácsvetés döntőjébe, ahol nem volt viszont ott a háromszoros világbajnok, fehérorosz Ivan Tyihon, aki doppingvétség miatt el sem indulhatott az olimpián. Szintén hiányzott a fináléból a lengyel tehetség Pawel Fajdek, aki hiába dobott idén már 81,39 métert is, a selejtezőben kétszer elcsúszott, egyszer pedig belépett, így kiesett. Pars idei tíz versenyéből kilencet megnyert, egyszer éppen Fajdektől kapott ki, tőle ezek után már nem kellett félnie a döntőben

Pars rögtön az élre állt
A döntő legnagyobb esélyesének - az idei ranglistát 82,81-gyel vezető Tyihon kizárása után  - egyértelműen a 30 éves Pars számított, és ennek megfelelőben a tizenkettes  finálé első körében ő dobta a legnagyobbat (79,14), megelőzve a pekingi olimpiai aranyérmes szlovén Primoz Kozmust, aki a 78,97-es eredményével rögtön megdöntötte saját idei rekordját.

A legnagyobb tapsot a versenyzők bemutatásakor a brit Alexander Smith kapta, pedig 75,63-nál soha nem dobott még nagyobbat, az első sorozatban ő volt az egyetlen, aki még a 70 métert sem érte el (69,74), igaz, Murofusi Kodzsi - 78 körüli - dobása érvénytelen volt.
A második körben az ukrán Olekszij Szokirszkij egy 78,25-tel jelezte, hogy dobogóra szeretne állni, Kozmus viszont a hálóba vágta a kalapácsot.

Kozmus kalapácsa galibát okozott
Ekkor épp Pars közvetkezett volna, de várnia kellett, mert Kozmus kalapácsa fennakadt a hálón. A szervezők percekig tétlenül álltak, aztán  létrát kerestek, végül  leeresztették a hálót, és így sikerült nagy nehezen kiszabadítaniuk a kalapácsot, amihez  legalább nyolc emberre volt szükség.
A negyedórát váró Parsot megzavarhatta a közjáték, hiszen a kalapácsa csak 78,33 méterig repült. Az őt követő - idén szinte csak Japánban készülő és a nagy versenyeket kihagyó - Murofusi még Parsnál is kisebbet dobott (78,16).


Forrás: AFP/POOL/Fabrizio Bensch

Parsnak a selejtezőben is meggyűlt a baja a szervezéssel, akkor  50 percet  váratták a rendezők, emiatt kétszer kellett bemelegítenie a második selejtezősorozat tagjaként.

A harmadik körben három kalapácsvetőnek is érvénytelen volt a kísérlete, köztük Kozmusnak, aki ekkor már másodszor hibázott, de az első dobásával még mindig a második helyen állt.

Pars összekapta magát a harmadik sorozatra, és elsőként sikerült nyolcvan méter fölé kerülnie a mezőnyben: 80,59-es eredményével láthatóan ő is elégedett volt. Az athéni aranyérmes Murofusi is javított, 78,71-gyel az addigi harmadik Szokirszkijt tudta megelőzni.

Meg sem tudták közelíteni Parsot
A nyolcas döntőbe nem jutott be a bolgár Valerij Sviatokha (73,13), az amerikai Kibwe Johnson (74,95), a brit Alexander Smith (72,87) és a Tadzsikisztánból érkezett Dilshod Nazarov (73,80).

Pars viszont az első helyen állt, így megkapta az előnyt a taktikázásra, Murofusit és Kozmust követve utolsóként dobhatott . A negyedik kör 76 körüli dobásokkal kezdődött, egyedül Murofusi dobott egy 78,09-et, Kozmusnak pedig zsinórban a harmadik kísérlete is piros zászlós volt. Pars 79,70-nel, a nap és saját második legnagyobb dobásával zárta a sort az ötödik, azaz utolsó előtti kör előtt.

A mezőny nem tudott elmozdulni a 75-78 körüli eredményektől,  nagyon úgy tűnt, hogy Parsot ma senki nem tudja megverni.  Lukas Melich közben megirigyelhette Kozmus hálóba vágott dobását, a cseh atléta a rózsaszín ketrecet próbálta kettétörni elvétett kísérletével.

A 37 éves Murofusi hiába titkolózott Japánban, az ötödik körben is csak 77,12-ig jutott, Kozmus viszont közel került a nyolcvan méterhez (79,36), de ez még mindig 123 centivel kevesebb volt, mint Pars legnagyobb dobása. Eb-aranyérmesünk 79,28-at dobott az ötödik körben.

Az utolsó körben Vizzoni és Melich dobása érvénytelen volt, a többiek pedig nem tudtak javítani legjobbjukon: Murofusi 76,47-es utolsó dobása már nem osztott, nem szorzott, a japán bronzérmes lett 87,81-gyel, az ezüst pedig Kozmusé lett (köszönhetően az ötödik körben dobott 79,36-nak), az olimpiai bajnokot pedig ezentúl Pars Krisztiánnak hívják!

A magyar atlétának már nem is kellett volna dobnia, végül egy 78,88-cal zárta a versenyt, a győztes távolság pedig 80,59.

A magyar csapatnak ez volt a második aranyérme vasárnap, délután Berki Krisztián győzött a lólengés döntőjében, a birkózó Módos Péter pedig bronzérmet szerzett. Összesen négy arany-, egy ezüst- és  három bronzérmet gyűjtött eddig a magyar csapat.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #10 Dátum: 2012. Augusztus 06. - 23:28:23 »


Pars Krisztián megkapta az aranyát
[origo]|2012. 08. 06., 20:43|Utolsó módosítás:2012. 08. 06., 20:54|

Hétfőn este megtartották a kalapácsvetés döntőjének eredményhirdetését, így egy nappal a győzelme után Pars Krisztián megkapta az aranyérmét. Azért nem a döntő után közvetlenül tartották az éremátadást, mert aznap ez volt az utolsó versenyszám, így a stadion gyorsan kiürült.


Pars Krisztián középen, jobbján az ezüstérmes szlovén Kozmus, balján a bronzérmes japán Mirofusi
Forrás: Getty Images/Clive Brunskill

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #11 Dátum: 2012. Augusztus 08. - 15:26:06 »


Orbán elbukott kalapácsvetésben
MTI|2012. 08. 08., 14:58|Utolsó módosítás:2012. 08. 08., 15:00|

Csaknem egy méterrel maradt el a döntős szinttől a magyar sportolónő.
Orbán Éva nem jutott be a női kalapácsvetés döntőjébe a londoni olimpia szerdai versenynapján.


A selejtező B csoportjában szerepelt, 27 éves nehézatléta másodikra dobta legjobbját, 68,64 métert, ami összesítésben csak a 17. eredmény volt a mezőnyben.
A 12-es fináléba kerüléshez legalább 70,48 méterre volt szükség.

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #12 Dátum: 2012. Augusztus 09. - 23:02:01 »


Nyúl nélkül futott világcsúcsot Rudisha
[origo]|2012. 08. 09., 21:48|Utolsó módosítás:2012. 08. 09., 21:49|

A világbajnok kenyai David Rudisha világcsúccsal, 1:40.91 perces idővel aranyérmet nyert férfi 800 m-en csütörtökön a londoni olimpián.

A szám legnagyobb esélyese saját 2010. augusztus 29-én, az olaszországi Rietiben futott rekordját (1:41.01) javította meg egytized másodperccel, noha végig egyedül kellett diktálnia az iramot.


Az ezüstérmet a botswanai Nijel Amos, a bronzot a kenyai Timothy Kitum szerezte meg.

Férfi 800 m, olimpiai bajnok:
1. David Rudisha (Kenya) 1:40.91 perc - világcsúcs (régi: 1:41.01, Rudisha, 2010.08.29., Rieti)

2. Nijel Amos (Botswana) 1:41.73
3. Timothy Kitum (Kenya) 1:42.53


Bolt fekvőtámaszozott a 200-as győzelme után
[origo]|2012. 08. 09., 22:10|Utolsó módosítás:2012. 08. 09., 22:36|

Yohan Blake keményen üldözte Usain Boltot a 200 méteres síkfutás döntőjében, de igazából nem volt esélye ellene. A dobogó mindhárom fokára jamaicai futó állhatott, Bolt pedig a táv előtt és után is mókázott.

Az ötödik olimpiai aranyérmét, ebből a második londonit szerezte meg Usain Bolt a 200 méteres síkfutásban. A szám címvédője a rajtnál tiszteletteljes bohóckodást adott elő: kimért integetésével a királynőt utánozta, a helyiek nagy örömére.


Ezúttal a rajtot sem kapta el rosszul a 196 centi magas sprinter, akit honfitársa, Yohan Blake nagyon keményen üldözött egészen a táv háromnegyedéig. Akkor azonban Bolt teljes sebességre kapcsoló 93 kilós teste meglépett, az egyméteres előny megnőtt, Blake-nek pedig nem volt esélye többé, Bolt - szokása szerint - kiengedett kicsit a hajrára, ezért két század híján elmaradt az olimpiai csúcs.


Forrás: AFP/Ben Stansall

A célba a harmadik helyen is jamaicai atléta ért be Weir személyében, a győztes Bolt pedig fekvőtámaszokat nyomott ünneplés gyanánt. Később elvette egy fotós kameráját, és ő kezdte fényképezni vele a fotósokat, ahelyett, hogy fordítva lett volna.

Bolt az első atléta, aki egymás utáni olimpiákon megnyerte a 100 és a 200 méteres sprintszámot.

Férfi 200 m:
1. Usain Bolt (Jamaica) 19.32 mp

2. Yohan Blake (Jamaica) 19.44
3. Warren Weir (Jamaica) 19.84

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #13 Dátum: 2012. Augusztus 10. - 23:54:51 »


Huszonhét éves világcsúcsot döntött meg a 4x100-as amerikai női váltó
MTI|2012. 08. 10., 22:16|Utolsó módosítás:2012. 08. 10., 23:29|

Nagyon régi, 1985-ös világrekord megdöntésével nyerte meg az aranyérmet az amerikai női 4x100 méteres váltó a londoni olimpia pénteki versenynapján.

A Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight, Carmelita Jeter összeállítású négyes 40.82 másodperces idővel haladt át a célvonalon, ezzel az NDK-s staféta 1985. október 6-án felállított 41.37 mp-es rekordját adta át a múltnak. Az ezüstérmet a jamaicaiak szerezték meg, a bronzot pedig az ukránok.


5000 méteren az etióp Meseret Defar győzött a kenyai Vivian Cheruiyot és honfitársa, a címvédő Tirunesh Dibaba előtt. A mezőny közepes tempóban kezdett, aztán a táv fele után Dibaba állt az élre, de az Athénban aranyérmes Defar szorosan követte és mintegy 200 méterrel a cél előtt lehajrázta riválisát, aki aztán csak a harmadik helyen futott a célba. Dibaba egy hete 10 ezer méteren megvédte címét Londonban.

Női kalapácsvetésben 78,18 méteres olimpiai csúccsal diadalmaskodott a világbajnok orosz Tatyjana Liszenko.

Ahogy július elsején az Európa-bajnokságon, úgy Londonban is kettős török siker született női 1500 méteren, a kontinensviadalhoz hasonlóan Asli Cakir Alptekin nyert Gamze Bulutot megelőzve.

A férfiak 4x400 méteres váltóját meglepetésre a bahamaiak nyerték, férfi rúdugrásban ugyanaz lett az első három sorrendje, mint júniusban az Európa-bajnokságon, azaz a francia Renaud Lavillenie győzött két németet, Björn Ottót és Raphael Holzdeppét megelőzve.

Eredmények, női 4x100 méteres váltó:
1. Egyesült Államok (Tianna Madison, Allyson Felix, Bianca Knight, Carmelita Jeter) 40.82 mp

2. Jamaica (Shelly-Ann Fraser-Pryce, Sherone Simpson, Veronica Campbell-Brown, Kerron Stewart) 41.41
3. Ukrajna (Oleszija Povh, Hrisztina Sztuj, Marija Rjemjen, Jelizaveta Brizgina) 42.04

női kalapácsvetés:
1. Tatyjana Liszenko (Oroszország) 78,18 m

2. Anita Wlodarczyk (Lengyelország) 77,60
3. Csang Ven-hsziu (Zhang Wenxiu, Kína) 76,34

női 5000 m:
1. Meseret Defar (Etiópia) 15:04.25 p

2. Vivian Cheruiyot (Kenya) 15:04.73 
3. Tirunesh Dibaba (Etiópia) 15:05.15

női 1500 m:
1. Asli Cakir Alptekin (Törökország) 4:10.23 mp

2. Gamze Bulut (Törökország) 4:10.40
3. Maryam Yusuf Jamal (Bahrein) 4:10.40

férfi rúdugrás:
1. Renaud Lavillenie (Franciaország) 5,97 m

2. Björn Otto (Németország) 5,91
3. Raphael Holzdeppe (Németország) 5,91

férfi 4x400 méteres váltó:
1. Bahama (Chris Brown, Demetrius Pinder, Michael Mathieu, Ramon Miller) 2:56.72 p

2. Egyesült Államok (Bryshon Nellum, Joshua Mance, Tony McQuay, Angelo Taylor) 2:57.05
3. Trinidad és Tobago (Lalonde Gordon, Jarrin Solomon, Ade Alleyne-Forte, Deon Lendore) 2:59.40

Elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15246
 • Megköszönte: 914 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Ol. Atlétika
« Válasz #14 Dátum: 2012. Augusztus 12. - 10:55:23 »


Bolték hatalmas világcsúccsal köszöntek el Londontól
[origo]|2012. 08. 11., 22:05|Utolsó módosítás:2012. 08. 11., 23:46|

A jamaicai váltó világcsúccsal nyerte meg 4x100 méteres férfi síkfutást a londoni olimpia döntőjében. Usain Bolt ezzel megcsinálta a tripladuplát, azaz Peking után Londonban is három-három aranyat szerzett. 5000 méteren a brit Mo Farah 10 ezer után is győzött, női 4x400-on az amerikaiak nem találtak legyőzőre.

A férfiak 4x100-as versenyében a Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt négyes 36,84 másodpercre írta át a 37,04-es világrekordot, amelyet szintén a jamaicai váltó futott a tavalyi világbajnokságon. Az első két váltásnál még az amerikaiak voltak az élen, a negyedik emberek pedig teljesen együtt váltottak, de Bolt döbbenetes lépésekkel faképnél hagyta Ryan Baileyt. A harmadik - Kanada kizárása után - Trinidad és Tobago lett.


"Fantasztikus volt ez az olimpia, nagyon boldog vagyok" - mondta Bolt. - Tudtam, hogy képesek leszünk világcsúccsal nyerni. Szerettem volna, ha egy kicsit még gyorsabbak vagyunk, így viszont még van lehetőségünk az előrelépésre."

Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy négy év múlva, a riói nyári játékokon is három aranyat nyer, Bolt így válaszolt: "Ezen még nem gondolkoztam. Nehéz dolgom lesz, Yohan Blake egyre jobb, és addig lesznek mások is, akik nagyon megerősödnek. Meglátjuk, mi lesz 2016-ban. Londonban mindent elértem, amit lehetett, ezért ma este elmegyek ünnepelni a városba."

Női 4x400 méteren a DeeDee Trotter, Allyson Felix, Francena McCorory, Sanya Richards-Ross összeállítású amerikaiak 3:16,88-as idővel magabiztosan nyertek, megelőzve az oroszokat és a jamaikaiakat.

A női magasugrásban a legutóbbi, tegui világbajnokságon aranyérmes orosz Anna Csicserova diadalmaskodott 2,05 m-rel.

Férfi 5000 méteren Mo Farah megcselekedte, amit négy éve az etióp Kenenisa Bekele: 10 ezer után a rövidebb távon is begyűjtötte az aranyérmet. A brit 13:41,66 perccel ért célba, a második az etióp Dejen Gebremeskel, a harmadik a kenyai Thomas Pkemei Longosiwa lett.

A nők 800 méteres síkfutásában nem sikerült megvédenie pekingi címét Pamela Jelimónak. A kenyai 600 méternél ugyan megpróbált robbantani, de az orosz Maroja Szavinova hatalmas, 150 méteres hajrával nyert, a második helyen a dél-afrikai Caster Semenya, a harmadikon az orosz Jekatyerina Pojsztova végzett.

A gerelyhajítás aranyát meglepetésre a trinidadi Keshorn Walcott nyerte, a 19 éves, júliusban junior világbajnoki címet nyert atléta ezzel az olimpiák történetében a versenyszám legfiatalabb aranyérmese lett. Mögötte az ukrán Olekszandr Pjatnyizja végzett a második, a finn Antti Ruuskanen pedig a harmadik helyen. A címvédő norvég Andreas Thorkildsen hatodik lett.

Eredmények, nők, 4x400 méteres váltó:
1. Egyesült Államok (DeeDee Trotter, Allyson Felix, Francena McCorory, Sanya Richards-Ross) 3:16.87 p

2. Oroszország (Julija Guscsina, Antonyina Krivosapka,, Tatjana Firova, Natalja Antyuk) 3:20.23
3. Jamaica (Christine Day, Rosemarie Whyte, Shericka Williams, Novlene Williams-Mills) 3:20.95

nők, magasugrás:
1. Anna Csicserova (Oroszország) 2,05 m

2. Brigetta Barrett (Egyesült Államok) 2,03
3. Szvetlana Skolina (Oroszország) 2,03

nők, 800 méter:
1. Marija Szavinova (Oroszország) 1:56.19

2. Caster Semenya (Dél-afrikai Köztársaság) 1:57.23
3. Jekatyerina Pojsztogova (Oroszország) 1:57.53

férfiak, 4x100 méteres váltó:
1. Jamaica (Nesta Carter, Michael Frater, Yohan Blake, Usain Bolt) 36.84 mp - világcsúcs (régi: 37.04 mp, Jamaica, 2011.09.04., Tegu)

2. Egyesült Államok (Trell Kimmons, Justin Gatlin, Tyson Gay, Ryan Bailey) 37.04
3. Trinidad és Tobago (Keston Bledman, Marc Burns, Emmanuel Callender, Richard Thompson) 38.12

férfiak, gerelyhajítás:
1.  Keshorn Walcott (Trinidad és Tobago) 84,58 méter

2. Olekszandr Pjatnyizja (Ukrajna) 84,51
3. Antti Ruuskanen (Finnország) 84,12

férfiak, 5000 méter:
1. Mohamed Farah (Nagy-Britannia) 13:41.66 perc

2. Dejen Gebremeskel (Etiópia) 13:41.98
3. Thomas Pkemei Longosiwa (Kenya) 13:42.36