Szerző Téma: Hírek, események  (Megtekintve 3606 alkalommal)

Leírás:

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15535
 • Megköszönte: 1128 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Hírek, események
« Válasz #15 Dátum: 2012. Augusztus 09. - 22:41:21 »


Nicole Kidman tömör megjegyzése az olimpiáról
MTI|2012. 08. 09., 17:01|Utolsó módosítás:2012. 08. 09., 17:02|

A háttérbe húzódva szurkolják végig a londoni nyári játékokat a hírességek, meghagyva a rivaldafényt az idei nyár igazi sztárjainak. Mick Jagger, Bill Gates és Nicole Kidman is megjelent Londonban, utóbbi a nyitóünnepséget.


Mick Jagger hétfőn toppant be az olimpiai stadionba, hogy szemezgessen egy kicsit az atlétikai számokból. A Rolling Stones frontemberét a londoni olimpiai szervezőbizottság elnökével, Sebastian Coe-val folytatott beszélgetése közben kapták lencsevégre a celebvadász lesifotósok. Jagger mellett más A-listás hírességek is tiszteletüket tették a nyári játékokon, ám a paparazzók legnagyobb bánatára mindegyikőjük igyekezett a háttérben maradni.

Vilmos herceg és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő, valamint Harry herceg egészen megszállottan - az úszástól kezdve a vitorlásszámokon át szinte mindenhol - drukkolnak a brit olimpikonoknak. Condoleezza Rice volt amerikai külügyminisztert kedden fotózták le az olimpiai stadionban, míg a színésznő Susan Sarandon az olimpiai és világbajnok amerikai atlétával, Carl Lewisszal karöltve izgulta végig a hétfői férfi vízilabdameccset.

Bill Gates amerikai milliárdos egyebek között az asztalitenisz- és a strandröplabda-mérkőzéseken tette tiszteletét. Igazi megasztárokat azonban csak ritkán látni az olimpiai helyszíneken. Nicole Kidman ausztrál színésznő a nyitógálát ámulta végig, és hivatalos Facebook-oldalán röviden így jellemezte az eseményt: "Wow!". Paul McCartney, aki a Beatles együttes által jegyzett, Hey Jude című számmal zárta a nyitóünnepséget, több alkalommal is ellátogatott már az olimpiai stadionba és a pályakerékpáros csarnokba.

A lesifotósok magas koncentrációja miatt azonban a hírességek közül sokan csak távolról követik figyelemmel a játékokat, virtuális támogatást nyújtva kedvenceiknek. Samuel L. Jackson szinte az összes versenyszámot élőben kommentálja a Twitter mikroblogportálon, sziporkázó bejegyzésekkel gratulálva a győzteseknek.

Michael Phelps amerikai úszónak és honfitársának, a tornász Gabby Douglasnak mások mellett a rapper Lil Wayne és az amerikai first lady, Michelle Obama is gratulált, míg a 17 éves amerikai olimpiai aranyérmes úszót, Missy Franklint kedvenc előadója, Justin Bieber lepte meg egy személyre szóló Twitter-bejegyzéssel.

Max Clifford PR-guru szerint azonban a nyári játékok lezárultával a dolgok szép lassan visszatérnek a rendes kerékvágásba. Az újságok szerkesztői ugyanis "nem tudják minden héten megtölteni a lapokat az olimpikonokkal kapcsolatos hírekkel, mivel ezeknek a sportolóknak a jelentős része nem éli a nagy nyilvánosság előtt az életét."

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15535
 • Megköszönte: 1128 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Hírek, események
« Válasz #16 Dátum: 2012. Augusztus 12. - 11:05:16 »


Itt vannak a válaszok az olimpia nagy kérdéseire
[origo]|2012. 08. 12., 9:53|

Miért áztatják magukat a műugrók egy apró medencében az ugrás után?  Miért viselnek éjszaka is napszemüveget a strandröplabdások? Mik azok a színes szalagok a sportolók testén? Cikkünkben feloldjuk az olimpia rejtélyeit.


Miért viselnek az úszók két úszósapkát?
Mint azt Ellen Gandy pillangóúszótól megtudtuk, az úszónők több napig nem mosnak hajat az úszóversenyek előtt, hogy ne csússzon le róluk a sapka. De az úszók nemcsak ezt a praktikát vetik be a siker érdekében, hanem például rendszeresen két úszósapkát viselnek. Ennek az az oka, hogy csökkentsék a légellenállást, és hogy még stabilabban rögzítsék az úszószemüvegüket.

Miért mennek a műugrók meleg vizes medencébe az ugrásuk után?
Jellemző kép volt a műugróversenyek során, hogy az ugrás után valamennyi sportoló egy kicsi medencéből figyelte, milyen pontszámot kap. A rítusnak az a funkciója, hogy egy kicsit ellazuljanak a műugrók, illetve a meleg víz segítségével melegen tartsák az izmaikat.

Az aranyérmek tényleg aranyból készülnek?
Az olimpiai bajnokok lényegében ezüstérmet visznek haza. A Londonban átadott aranyérmeknek 92,5 százaléka ezüst, 6,16 százaléka réz, és csak mindössze 1,34 százaléka arany. A NOB előírása szerint az aranyérem legalább 92,5 százalékának ezüstből kell készülnie és legalább hat gramm aranyat kell tartalmaznia.

Miért van bekötve a műugrók csuklója?
A 10 méteres toronyugrók hiába ugrálnak olyan magasságból, mint egy háromemeletes ház, szinte csobbanás nélkül érkeznek meg a vízbe. Ennek az az oka, hogy az előre nyújtott tenyerükkel törnek utat a vízbe, ami viszont óriási megterhelést jelent a csuklóknak. A fájdalom ellen egyedül a csuklójuk körbetekerésével tudnak védekezni, de ez csak átmeneti megoldás, hosszú távon tönkreteszi a csuklót a hatalmas igénybevétel.


Forrás: Europress/Getty Images/Jamie Squire

Miért viselnek napszemüveget a strandröplabdázók éjszaka is?
"Még kezdő koromban volt egy elég szerencsétlen tapasztalatom, amikor nem vittem napszemüveget egy éjszakai meccsre. A pályakivilágítás nagyon zavaró volt, folyamatosan problémát jelentett. Aztán a meccs közepén elvetődtem egy labdáért, és mindkét szemem telement homokkal. Egy átlagos mozdulatból 15 perces ápolás lett" - foglalta össze Tyra Turner amerikai strandröplabdázó, hogy miért van szükségük éjszaka is napszemüvegre.

Miért mennek a pályakerékpárosok ilyen lassan az első körben?
A pályakerékpározóknál az első helyen álló mindig jóval több energiát használ fel, mint a második, mögötte szélárnyékban tekerő bringás. Ha végig teljes intenzitással tekernének, akkor a vezető teljesen kiszipolyozná magát, ezért inkább egymás közelében hajtanak lassan, majd a végén csinálnak egy gyors sprintet.

Miért van rengeteg sportoló testén színes szalag?
A focitól a kajak-kenun át a strandröplabdáig rengeteg olyan sportolót láthattunk, akiknek a testük különböző részeire színes szalagok vannak ragasztva. A Kinsio-szalagnak több funkciója is van, jó hatással van az izomműködésre, az ízületekre és a keringésre is. Bár több sportoló is esküszik rá, sokak szerint azonban inkább placebóhatása van.

Miért mindig más a bevonulók sorrendje?
Minden olimpián más sorrendben vonulnak be az országok a megnyitóünnepségen. Az első olimpiákat rendező görögök mindig elsőként vonulnak, a házigazdák pedig utolsóként, a többi ország sorrendjét pedig a házigazda ábécéje határozza meg.

A cikk a Business Insider összeállítása alapján készült.

Nem elérhető wade51

 • Speed Drifter
 • Road Spirit
 • *
 • Hozzászólások: 15535
 • Megköszönte: 1128 Alkalommal
 • A kezdetektől!
Re:Hírek, események
« Válasz #17 Dátum: 2012. Augusztus 13. - 00:15:01 »


Megijedt a medve az olimpiákat kerékpárral járó magyartól
Juha Pál|2012. 08. 12., 15:30|Utolsó módosítás:2012. 08. 12., 16:09|

A szentesi Cseuz László a hatodik olimpiájára jutott el kerékpárral, Londonba amszterdami kerülővel érkezett meg 15 nap alatt, átlagban napi 176 kilométert tekerve. Bár a 68 éves sportember Kanadában egy medvével találkozott, Ausztráliában pedig elütötték, az életkora miatt a mostani utat tartotta a legkeményebbnek, egy nappal a visszaindulás előtt a villát sem tudja rendesen megfogni.

"Ez a hatodik olimpiám, Barcelonában a 16 éves lányommal voltam, aztán megjártam Atlantát, Sydneyt, Athént, Pekinget, most pedig itt vagyok Londonban" - mesélte az [origo]-nak Londonban Cseuz László, aki korábban triatlonozott, és akkor szerette meg a kerékpározást.

Megpróbált kiemelkedni

A 68 éves sportember a Testnevelési Főiskolán végzett, és nem tetszett neki, hogy magát csak egy átlagos képességű embernek látja kívülről, ezért eldöntötte, hogy megpróbál valamivel kiemelkedni. "Elkezdtem triatlonozni, és rájöttem, hogy több akaraterőm van, mint az átlagnak, sikerült is dobogós helyezést elérnem az országos bajnokságon."


Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az 1992-es barcelonai olimpia után már nem volt kísérője, egyedül tette meg a Szentes és az olimpiai helyszínek közti utakat. "Még gps-t sem kértem, pedig most nagyon ajánlgatták, de azt mondtam, ha eddig megvoltam nélküle, akkor ezután is megleszek. Pedig néha eltévedtem, amikor Barcelonában jártam a lányommal, ő visszafelé több olyan útra is emlékezett, amelyekre én nem" - mondta.
Az első négy olimpiáján vadkempingezett. "Tisztálkodni és mosni nehéz volt, a cuccokra vigyázni kellett, meg arra is kellett figyelni, nehogy észrevegyenek" - emlékezett vissza.

Londonba is hozott magával sátrat, de a vadkempingezést feladta, és a biztonsága érdekében panziókban szállt meg, így a mostani út körülbelül egymillió forintjába került.

Pekingbe hosszú, Athénba durva volt az út

Kalandos helyzetekből nem volt hiány az utóbbi húsz évben. "Ausztráliában, Adelaide-ben elütöttek, belém jött egy furgon, szerencsére a hátsó táskáim megvédtek valamennyire, de nagyot estem. Szerencsém volt, hámsérülésen kívül más bajom nem esett" - emelte ki a 12 éve történteket, majd az egyik pekingi kalandjára is visszaemlékezett. "Kanadában láttam egy medvét, le akartam fényképezni, de elszaladt."


Fotó: Tuba Zoltán [origo]

2008-ban Pekingbe tekert, az oda vezető út három hónapig tartott, mivel oda kerülővel, Kanadát is útba ejtve ment, naponta 144 kilométert kerékpározva. "Bizonyos szempontból az athéni elég durva volt, 2004-ben 232 km-t kerekeztem átlagban egy nap. De a legnehezebb mégis csak a mostani, hiszen már 68 éves vagyok, a napi adag London felé 176 kilométer per nap volt, amszterdami kerülővel jöttem, így az össztáv 2636 kilométer."

Rióba kerékpár nélkül menne

A sportember kedvencei a szentesi női pólósok, Londonban ezért elsősorban a nőivízilabda-válogatott meccseire volt kíváncsi, de megnézte a kajak-kenusokat, illetve az öttusaversenyre is kilátogatott. Hetedik olimpiája viszont már nem lesz, kerékpárral legalábbis biztosan nem. "Úgy érzem, ez volt az utolsó olimpiám, 72 évesen már nem vágnék neki Riónak. Azt szeretném, ha már elkerékpároztam hat olimpiára, azt mondaná valaki: figyelj, te marha, ha már ezt megcsináltad, kiviszünk Rióba. Szép bónusz lenne. De nem számítok erre komolyan, mert a helyieken kívül nem sok elismerést kapok."

London felé is már óvatosan tekert, odafigyelt, nehogy tartósan magas legyen a pulzusa. "Egy dologgal volt probléma, gyakran elzsibbadt a kezem, ilyenkor felemeltem 6-8 másodpercre, ami segített. De a bal kezem még most is el van zsibbadva, így nem tudok kikapcsolni egy oldaltáskát, nem tudom rendesen megfogni a villát, hogy elvágjam a húst. Ettől függetlenül készülök a hazaútra." Amely rövidebb lesz, a tervek szerint Amszterdamot ezúttal kihagyva, 12 nap alatt ér majd haza Szentesre.