Szerző Téma: Újabb képek a rejtélyes óriáskalmárról  (Megtekintve 1323 alkalommal)

Leírás:

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető wade51

  • Speed Drifter
  • Road Spirit
  • *
  • Hozzászólások: 15278
  • Megköszönte: 926 Alkalommal
  • A kezdetektől!
Újabb képek a rejtélyes óriáskalmárról
« Dátum: 2013. Január 07. - 11:50:36 »
Újabb képek a rejtélyes óriáskalmárról
MTI|[origo]|2013. 01. 07., 10:26

Első ízben sikerült lefilmezni természetes élőhelyén, az óceán mélyén a világ egyik legnagyobb gerinctelen állatát, a rejtélyes óriáskalmárt.

A gigantikus méretű lábasfejű puhatestűre (Architeuthis sp.) 630 méteres mélységben bukkant rá japán kutatók búvárhajója 2012. július 10-én a Csendes-óceán északi részén, Chichi-szigettől 15 kilométerre. Egészen 900 méteres mélységig követte, ahol aztán az állat eltűnt.


Az óráskalmárról készült képeket január 7-én tette közzé a kutatócsoport

A szenzációs felvételeket a Japán Nemzeti Tudományos Múzeum, az NHK japán köztévé és a Discovery Channel ismeretterjesztő csatorna közös expedíciója készítette Kubodera Cunemi japán óriáskalmár-kutató vezetésével.

A "mitikus mélytengeri szörnyet" keresve a háromfős tengeralattjáró mintegy száz alkalommal merült alá az óceánban, összesen 400 órát töltve a víz alatt. A lefilmezett példánynak csak a törzse három méter, csápjaival együtt pedig elérheti a nyolc métert is, sőt akár még többet, ugyanis - nem tudni, miért - hiányzott a két fő tapogatókarja. Az óriáskalmár hímjei a 10 méteres hosszúságot is elérhetik, a nőstények pedig akár 13 méteresek is lehetnek. Azonban nem ez a legnagyobb lábasfejű: a gigantikus tintahal (Mesonychoteuthis hamiltoni) akár 14 méteresre is megnőhet.


A kalmár feji része közelről, középen az állat szeme látható

Óriáskalmárról már korábban is készültek felvételek természetes élőhelyén, de a tenger mélyén csak állóképek, mozgóképek pedig csak már a felszínre hozatal után.

Mind a japán köztévé, mind az ismeretterjesztő csatorna külön adást szentel a kivételes felvételeknek január folyamán. Kubodera egy tudományos folyóiratban is publikálni tervezi a felfedezést, amely segíthet többet megtudni a titokzatos mélytengeri lényről.